Aanvallers en sprinters naar goud op NK in Montferland

MONTFERLAND - Het Wilhelmus klonk al veelvuldig op het eerste weekeinde van de NK Wielerweken in de gemeente Montferland, waar nieuwe kampioenen werden gehuldigd in de categorieën junioren (m/v), nieuwelingen (m/v) elite-zonder-contract, handbiken en para-cycling. Het 16 kilometer lange parcours met de Muur van Zeddam en 't Peeske werd door alle winnaars bijzonder selectief gevonden. Aanvallers zagen hun tactiek soms beloond in de Achterhoek, maar ook zij die gokten op een sprint kregen soms het rood-wit-blauw om de schouders.

251275 codekkersnk 6e95f6 large 1497857109

"Het parcours vraagt om aanvallen, maar vervolgens is het niet altijd eenvoudig om dat vol te houden tegen een jagend peloton", vatte oud-prof Hans Dekkers het goed samen. De in Zeeland wonende renner van het Arrow Team sprintte op zondag naar de nationale titel bij de elite-zonder-contract. Ook op zaterdag werd er één keer met een omvangrijke groep gesprint voor de winst. Toen was het Femke Gerritse uit Rosmalen die de titel veroverde. "Ik ben een jaar geleden overgestapt uit de BMX en had nooit verwacht te kunnen winnen. Maar ik heb uit het BMX'en natuurlijk wel mijn sprint mee genomen."

Verder waren het aanvallers die hun tactiek beloond zagen op de Zeddamseweg in 's-Heerenberg, waar de weg ongeveer 800 meter lang omhoog loopt richting de finishlijn. Dat begon bij de junioren waar Adne Koster uit Roden een millimetersprint met een ultieme jump naar zich toe trok. Samen met vijf anderen trok hij op avontuur. "Ik vond de tijd gekomen om te gaan. We sloegen snel een gat en toen ging het om de titel. Ik had veel last van kramp, maar wilde die titel." Bij de nieuwelingen ging Hidde van Veenendaal (De Jonge Renner) in de ultieme omloop in de aanval. "Sprinten kan ik niet, dus ik moest dit proberen. Vooraf was dit mijn plan, geweldig dat het de titel oplevert." Bij de junior-vrouwen verraste Meike Uiterwijk Winkel van De Peddelaars het peloton met haar aanval. "Toen ik hoorde dat ik meer dan een halve minuut had, geloofde ik in mijn kansen. Al ging ik op de weg richting de finish nog aardig kapot."

Laura de Vaan (vrouwen), Tim de Vries (mannen H4-H5) en Mischa Hielkema (mannen H3) werden vervolgens gehuldigd als nieuwe Nederlands kampioenen handbiken op de weg. Op een selectief parcours was het vooral bij de vrouwen spannend tot het einde. De Vaan reed pas in de finishstraat weg bij Jeanette Jansen. Bij de mannen H4-H5 sloeg de latere winnaar Tim de Vries in de tweede ronde zijn slag, op de Muur van Zeddam zette hij zijn succesvolle solo richting de winst in. Bij de H3 was Mischa Hielkema heer en meester. 

Stijn Boersma (C1-3), Daniel Abraham Gebru (C4-5), Caroline Groot (C1-5), Vincent ter Schure (tandem mannen) en Shie Au Yeung werden als de laatste kampioenen van het eerste weekend van het NK Wielrennen in Montferland gehuldigd. Boersma soleerde naar de winst. Gebru - daarvoor ook al actief in het kampioenschap voor elite-zonder-contract - was een klasse apart in zijn wedstrijd. Caroline Groot liet Sygrid Groustra achter zich. Vincent ter Schure won overtuigend op de tandem bij de mannen, bij de tandems vrouwen bleef Shie Au Yeung de tegenstand voor.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer 085 070 1917 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2018. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten