Mathieu van der Poel pakt brons op WK Mountainbike

Lenzerheide, 8 september - De Nederlands kampioen mountainbike moest in de wedstrijd voor elite-mannen zijn meerdere erkennen in wereldkampioen Nino Schürter uit Zwitserland en de Italiaanse runner-up Gerhard Kerschbaumer. Van der Poel wist na een inhaalrace halverwege de wedstrijd door te stoten naar een derde plek en reed op een gegeven moment maar acht tellen achter de twee koplopers. Uiteindelijk moest hij met brons genoegen nemen, de positie waar hij vooraf voor had getekend. 

Bondscoach Gerben de Knegt was tevreden over het optreden van zijn renners vandaag. Behalve het brons voor Van der Poel was er ook een zevende plek bij de vrouwen voor Anne Tauber. Het brons van zaterdag was de tweede medaille voor de Nederlandse equipe, vrijdag won David Nordemann al brons bij de beloften.

"Ik heb een goede wedstrijd gereden. Ik verloor in de eerste ronde veel tijd en posities omdat een andere renner me ophield. Ik heb pas daarna daarna mijn eigen tempo gereden. Maar ik heb lang het gevoel gehad dat ik niet in de wedstrijd zat omdat ik renners moest inhalen. Dat was jammer. Toen ik dichterbij de twee voorin de wedstrijd kwam, gaven ze nog eens gas. Ik probeerde het gat tevergeefs te dichten, maar moest me tevreden stellen met brons. Daar heb ik me op gericht. Vooraf tekende ik voor een medaille. Ik zal me dit WK lang herinneren. Ik heb genoten van de sfeer en het publiek."

Mathieu van der Poel

"Ik denk dat Mathieu hier zijn beste wedstrijd van het seizoen rijdt. We konden al heel tevreden zijn met zijn constante vormpeil van dit jaar. Het is mooi dat hij dit bekroont met deze WK-medaille. Natuurlijk moet je jezelf afvragen wat er gebeurd was als hij niet gehinderd was in het begin, misschien had hij dan met Schürter en Kerschbaumer mee gekund. Mathieu heeft veel progressie gemaakt in het mountainbiken en heeft nog twee jaar om op de Olympische Spelen van Tokyo de kloof met de top te dichten. Als de omstandigheden in zijn voordeel zijn, kan hij al voor de zege meestrijden." Ook over Anne Tauber was De Knegt tevreden. "Ze is deze week op training gevallen en reed met een aantal hechtingen in haar knie. Het was lang onzeker of ze kon starten, maar gelukkig was dat het geval en weet ze een prima klassering te realiseren. Misschien had er anders wellicht een top 5-klassering ingezeten, maar zowel Anne als ik zijn heel tevreden over het seizoen dat ze heeft weten te realiseren. We hebben ook bij de vrouwen een stap gezet. Alleen jammer dat Anne Terpstra na een ronde uitviel met materiaalpech."

Gerben de Knegt
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.