NK-baantitels voor gevestigde namen en rijzende sterren

APELDOORN, 16 december - De eerste wedstrijddag van het Nederlands kampioenschap op de baan in Apeldoorn leverde nationale titels op voor de gevestigde namen. Jeffrey Hoogland (sprint), Dion Beukeboom (achtervolging) en Kirsten Wild, die samen met Nina Kessler de koppelkoers bij de vrouwen won. Er was ook succes voor rijzende sterren als Melvin van Zijl (scratch mannen) en Hetty van de Wouw (keirin vrouwen). De laatste verraste als 18-jarige door haar eerste hoofdprijs te veroveren in de categorie elite-vrouwen.

Sprinttitel voor Jeffrey Hoogland

Hoogland mag ondertussen een naam zijn in de wereld van de toppistiers, hij won toch 'pas' zijn eerste nationale titel op de sprint. In de finale rekende hij af met Harrie Lavreysen. Brons ging naar Hugo Haak. Hoogland verraste al aangenaam door in de kwalificatie al tot 10.092 te komen. Daarmee bleef hij de anderen ruim voor over tweehonderd meter. Vervolgens rolde hij soepel door het toernooi tot aan de eindstrijd toe. "Ik heb twee slimme finale-manches gereden, geen fouten gemaakt en mijn snelheid optimaal uitgespeeld. Het levert mij mijn eerste titel op dit onderdeel op. Daar ben ik heel tevreden mee."

Dion Beukeboom wint NK Achtervolging

Dion Beukeboom heroverde op de individuele achtervolging zijn Nederlandse titel. De renner van Parkhotel Valkenburg bleef in de finale Milan Broer voor. Het brons ging naar Rens Tulner. De drie waren in de kwalificatie ook in die volgorde geëindigd. Beukeboom was content met een nieuwe nationale titel. "Ik reed een keurige 4.26 in de kwalificatie en wist snel mijn tegenstander in te halen in de finale. Daarmee kan ik over mijn prestatie tevreden zijn. Een rood-wit-blauwe trui is altijd iets om trots op te zijn."

Kirsten Wild en Nina Kessler winnen NK Koppelkoers

Kirsten Wild prolongeerde met Nina Kessler haar nationale titel op de koppelkoers. "Het ging niet vanzelf" zei Wild na afloop. "Ik ben net terug van een trainingsstage op de weg en eigenlijk paste dit NK niet helemaal in mijn schema. Ik win hier toch goud. Ook dankzij Nina, die ons heel goed coacht tijdens de wedstrijd. We zijn een prima koppel, ook al was het pas de derde wedstrijd samen."

Keirintitel voor Hetty van de Wouw

De keirintitel van Hetty van de Wouw was een grote verrassing, ook voor de nog maar 18-jarige Brabantse zelf. Ze wees gedecideerd Kyra Lamberink (zilver) en Laurine van Riessen (brons) terug in de eindstrijd op dit onderdeel. "Natuurlijk reed ik om te winnen, maar met een podiumplaats was ik ook heel blij geweest. Een doorbraak? Misschien wel, bij de elite-vrouwen in ieder geval wel. Ik ben er op driekwart ronde vol voor gegaan en zag niemand meer langszij komen."

Melvin van Zijl wint NK Scratch

De laatste titel was voor Melvin van Zijl, die bij de elite-mannen de scratch won. Milan Broer eindigde als tweede, Patrick Bos was derde. De winnaar greep in het verleden al regelmatig net naast de driekleur. ‘Ik wist dat het een keer zou lukken, ben heel blij dat het nu eindelijk raak is. Vandaag had ik het idee dat de titel me niet ontgaan kon, ik was gewoon heel sterk.’

Bij de junioren was Daan Hoole oppermachtig op de puntenkoers. De renner van Ahoy kreeg ploeggenoot Maikel Zijlaard als derde op het podium. Het zilver ging naar Philip Heijnen. Later op de avond werd Vincent Hoppezak kampioen op de kilometer. Zilver ging naar Joël Zuidema en brons was er voor Mark Bakke. Bij de junior-vrouwen werd Steffie van der Peet Nederlands kampioene op de keirin. Phaedra Krol eindigde als tweede, Zarah de Haan veroverde brons.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.