Kirsten Wild uitblinker op tweede dag NK Baan

APELDOORN, 17 december - Kirsten Wild was de grote slokop van de tweede dag van het Nederlands kampioenschap op de baan in Apeldoorn. De Overijsselse won kort achter elkaar de individuele achtervolging en de scratch. Beide keren kreeg ze Marjolein van 't Geloof als tweede mee op het podium. Laurine van Riessen prolongeerde haar nationale titel op de sprint, terwijl Michel Kreder (puntenkoers) en Carlo Cesar (kilometer) de nationale titels grepen bij de elite-mannen.

Wild was op vrijdag al winnares van het onderdeel koppelkoers samen met Nina Kessler. De twee onderdelen op zaterdag verliepen vervolgens ook optimaal. "Ik had wel geprobeerd me in de kwalificatie van de achtervolging enigszins te sparen, maar toch wist ik wel de snelste tijd te realiseren. In de finale ging het vanaf het begin hard tegen hard tegen Marjolein, maar ik wist beetje bij beetje toch verder uit te lopen. De scratch was levendig, maar eindigde toch in de gewenste sprint. Een optimaal resultaat op deze dag."

Van Riessen wint sprint

Laurine van Riessen wist haar nationale titel op de sprint te prolongeren. In de eindstrijd rekende de Zuid-Hollandse in twee manches af met Shanne Braspennincx. Het brons ging naar Hetty van de Wouw, die op vrijdag Nederlands kampioene op de keirin werd. Van Riessen was in haar nopjes met de winst: "De keirin verliep niet optimaal, maar vandaag was ik tevreden over mijn sprinttoernooi, met name over de finale. Ik had het gevoel dat ik sterker was en dat wist ik twee keer goed uit te spelen."

Kilometer voor Cesar

Carlo Cesar liet zich tot Nederlands kampioen op de kilometer kronen. De Utrechter was in de kwalificatie nog tweede achter Sam Ligtlee, maar bleef de inwoner van Eerbeek in de finale voor. Brons ging naar Stephan Habets. De sprinters kwamen twee keer in actie op de kilometer, eerst op de kwalificatie en later in de finale. Het speelde de uiteindelijke winnaar in de kaart. "Ik wist dat mijn kracht op de slotronde zou liggen, zeker op het moment dat we twee keer op één dag zo diep moeten gaan."

Eindelijk raak voor Kreder

Michel Kreder is Nederlands kampioen op de puntenkoers geworden. De prof van Roompot-Oranje Peloton nam samen met Mike Schoonderwoerd een ronde en zag zijn leidende positie niet meer bedreigd. Het zilver ging naar Patrick Bos, terwijl Melvin van Zijl brons veroverde. Van Zijl was vrijdag goed voor een nationale titel op de scratch. Voor Michel Kreder was het een lang gekoesterde droom om de titel op de puntenkoers te behalen. "Mijn broer Raymond had dit NK-onderdeel al twee keer gewonnen, maar mij was het nog nooit gelukt. Ik had al een paar keer geprobeerd rond te rijden, maar kreeg de ruimte niet. Totdat daar opeens die ene kans kwam. Toen ik de ronde had en de twintig bonuspunten was het een kwestie van punten blijven scoren."

Overige titels

Bij de junioren werd Mark Bakker Nederlands kampioen op de keirin, terwijl bij de junior-vrouwen Mylene de Zoete (achtervolging), Lorena Wiebes (scratch) en Steffie van der Peet (sprint) een nationale titel voor zich opeisten.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.