Oranje boven bij Europese kampioenschappen Strandrace

Scheveningen, 18 december - Jasper Ockeloen heeft tijdens de Europese kampioenschappen Strandrace in Scheveningen de eerste Europese strandtitel in de wacht gesleept. De coureur van Parkhotel Valkenburg rekende na een korte sprint af met Ronan van Zandbeek en soleerde op de Boulevard naar zijn eerste en tevens belangrijkste overwinning van het jaar. Ramses Bekkenk passeerde de streep als derde. Bij de vrouwen won Pauliena Rooijakkers solo.

"Ik ben superblij’’, glunderde Jasper Ockeloen na afloop. "Ik heb me tot het uiterste voorbereid, wilde niets aan het toeval overlaten. Ik heb het parcours afgelopen maandag twee keer en vrijdag nog een keer verkend. Zelfs voor de start ben ik het strand nog op geweest. Ik heb me in de finale gespaard omdat Ronan van Zandbeek in de sprint gewoonlijk rapper is. Nu had ik richting streep nog wat over en kon hem op het mulle strand uit het wiel rijden’’, aldus analyseerde de 26-jarige Dordtenaar zijn winnende race. Na het eerste keerpunt bij de haven formeerde zich een kopgroep van tien man met verder onder anderen Jordy Buskermolen, Thijs Zonneveld, Stefan Vreugdenhil, Bram Imming en Marc Kivits. Na het tweede keerpunt bij Katwijk bleven Jasper Ockeloen, Ronan van Zandbeek, Ramses Bekkenk en Jordy Buskermolen over. De laatste moest later bij de tweede doorkomst afhaken. Het podium stond in de laatste tien kilometer al vast. Bij de strandopgang bij de Pier in Scheveningen bleef Bekkenk achter waarop Ockeloen doortrok en vervolgens zijn feestje mocht vieren.

Rooijakkers oppermachtig

Pauliena Rooijakkers greep na twaalf strandraces haar elfde overwinning. De renster van Parkhotel Valkenburg en Invicta Watches nam vanaf de start de leiding en stond deze na 54 kilometer niet meer af. "Het is het eerste EK en ben superblij met de eerste trui’’, straalde de Brabantse. "Ik ben al veertien dagen nerveus, heb me tot in de details op deze wedstrijd voorbereid. Ik rijd zoveel mogelijk strandwedstrijden in Nederland, België en Frankrijk en probeer daarmee de andere meiden te stimuleren om de strandraces te populariseren.

Het was heel zwaar, maar bleef doorgaan om bij eventuele mankementen voldoende afstand te nemen om de race tot een goed einde te brengen. Al met al heb ik naar deze wedstrijd uitgekeken en mag nu een jaar in deze trui rondrijden.’’ Rooijakkers topte eveneens een Nederlands podium: Esther van Veen eindigde als tweede, Natalie van Gogh werd derde.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten