Vos en Van der Poel winnen NK Veldrijden

SINT-MICHIELSGESTEL, 8 januari 2017 - Marianne Vos en Mathieu van der Poel zijn in Sint-Michielsgestel Nederlands kampioen veldrijden geworden. Voor Van der Poel was het zijn derde opeenvolgende nationale titel bij de profs, Marianne Vos won na een jaar afwezigheid in het veld opnieuw het rood-wit-blauw. Joris Nieuwenhuis maakte indruk door niet alleen de beloftentitel te winnen, maar ook brons in de met de elite gecombineerde nationale titelstrijd.

Nieuwenhuis duelleerde tot het laatste moment met Corné van Kessel om de zilveren plek op het NK Veldrijden voor elite/beloften, maar moest de Brabander in de slotfase voor laten gaan. Dat gebeurde ver achter Mathieu van der Poel, die zijn eerste wedstrijd reed nadat hij een nekkneuzing opliep eind december in Loenhout. Maar op het NK imponeerde als vanouds. "Ik heb er bewust voor gekozen om eerst even twee ronden de kat uit de boom te kijken. Toen heb ik eens vol gas gegeven in het bosgedeelte, de enige plek waar je echt verschillen kon maken op dit parcours. Ik wist dat ik aan tien seconden voorsprong genoeg had om echt uit de greep te blijven van de achtervolgers. Het was een mooie wedstrijd om weer in mijn crossritme te komen richting het WK."

Joris Nieuwenhuis was tevreden over zijn optreden tussen de grote mannen. "Dit parcours ligt me goed, maar ik heb mezelf zeker positief verrast. Ik ging primair voor het rood-wit-blauw bij de beloften, het brons in de wedstrijd zelf was bonus."

Het NK werd afgesloten met de wedstrijd voor de elite-vrouwen. Marianne Vos toonde zich superieur op de Brabantse ronde. De renster van WM3 miste vorig jaar het NK als gevolg van haar overtraindheid, maar won in Sint-Michielsgestel afgetekend. Lucinda Brand veroverde het zilver, Sophie de Boer het brons. "Dit is een heel speciale titel, de eerste na een jaar afwezigheid" zei Vos. "Het is mooi om weer het rood-wit-blauw aan te mogen trekken en daar de koersen mee in te mogen. Ik denk dat ik momenteel op veel parcoursen goed uit de voeten kan, maar dit rondje ligt me zeker."

Eerder op de dag veroverden Manon Bakker (junior-vrouwen én beloften-vrouwen) en Thymen Arensman (junioren) de andere te vergeven nationale titels.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.