Nederland imponeert in slotwedstrijd wereldbeker Hoogerheide

Nieuwegein, 22 januari 2017 - Met overwinningen voor Lars van der Haar (mannen), Marianne Vos (vrouwen) en Joris Nieuwenhuis (beloften) domineerden de Nederlandse crossers de slotmanche van de Telenet World Cup in Hoogerheide. Bovendien werden na afloop van de GP Adrie van der Poel met belofte Joris Nieuwenhuis en Sophie de Boer bij de vrouwen twee Nederlandse eindwinnaars gehuldigd van deze wereldbekerreeks .

Bij de vrouwen was het gehele podium gevuld met Nederlandse vrouwen. Achter Marianne Vos - die in de voorlaatste ronde weg reed uit een groep met favorieten - eindigde Lucinda Brand op een tweede plaats en Annemarie Worst werd derde. Sophie de Boer werd als eindwinnares gehuldigd. "De bekroning van mijn sterkste seizoen tot nog toe" concludeerde De Boer in Hoogerheide, nadat ze als achtste over de streep was gekomen. De week daarvoor verzekerde zij zich in de voorlaatste manche definitief van de eindwinst. Het was op de Brabantse Wal Marianne Vos die de dagzege naar zich toe trok. De renster van WM3 viel in het begin van de wedstrijd aan, besloot dat het nog te vroeg was en wist in de slotfase alsnog een definitieve kloof te slaan. "Ik had voorafgaand aan het seizoen niet kunnen denken dat ik alweer zeven zeges op zak zou hebben in deze fase van het seizoen. Maar vandaag en bij mijn zege in Fiuggi van vorige week was ik eigenlijk in mijn besten doen deze winter. Voor het WK geeft dat geen garanties, maar ik haal er wel vertrouwen uit."

Lars van der Haar kende een pechseizoen waarin hij achtervolgd werd door blessureleed, maar met de wereldbekerzege in Hoogerheide gaf de renner uit Woudenberg weer teken van leven. "Ik sloeg in het midden van de race plotseling een kloof omdat Mathieu van der Poel even de benen stil hield. Het was nog een eind naar de verlossende eindstreep, maar het was ook een tactisch spel en ik besloot de gok te nemen. Toen ik de slotronde inging met een flinke marge, wist ik dat het ging lukken. Voor mij is dit een heel welkome zege. Het maakt niet alle ellende van dit seizoen goed, maar toch wel iets." Met Corné van Kessel stond nog een landgenoot op het podium, hij werd derde in Hoogerheide. Van Kessel bezet ook de hoogste klassering in de eindstand van de wereldbeker bij de Nederlandse mannen met een zesde plaats.

Joris Nieuwenhuis won overtuigend de slotmanche in Hoogerheide bij de beloften en won zo een vierde wereldbekercross deze winter na overwinningen in Zeven, Heusden-Zolder en Namen. Een betere manier om zijn eindzege in de Telenet World Cup voor beloften kracht bij te zetten bestond niet voor de Achterhoeker, de marge met runner-up Clement Russo bedroeg 28 seconden. "Na de voorlaatste manche in Fiuggi van vorige week - waar ik veel pech kende - was dit mijn doel: overtuigend winnen. Mooi dat het gelukt is.” Nieuwenhuis soleerde ronde na ronde voor de concurrentie uit op kop van de beloftenwedstrijd. "Dit zijn de omstandigheden die ik graag zie: op de harde ondergrond kon ik een hoge snelheid ontwikkelen. Laten we hopen dat de weersomstandigheden de komende week zo blijven" keek hij vast vooruit naar het WK in Bieles (Luxemburg).

Bij de junioren werd Ryan Kamp zevende en was daarmee de meest succesvolle landgenoot. Thymen Arensman eindigde als zesde in de wereldbeker. De Brit Thomas Pidcock won de slotmanche in Hoogerheide.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten