Goud en zilver op openingsdag WK Veldrijden Bieles

Nieuwegein, 28 januari 2017 - De Nederlandse ploeg sloot de eerste dag van het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles af met een wereldtitel voor Annemarie Worst in de categorie vrouwen -23 en een zilveren medaille voor Marianne Vos bij de elite-vrouwen. Vos leek op weg naar een achtste wereldtitel in het veld, maar kreeg met kettingproblemen af te rekenen. Op de streep werd ze vooraf gegaan door de Belgische Sanne Cant, die in de slotronde de aansluiting weer vond bij de Brabantse. Bondscoach Gerben de Knegt was aan het einde van de dag tevreden met de medaille-oogst.

Nadat de junioren zich - mede door een grote valpartij bij de start - niet in de strijd om de medailles konden mengen, greep Annemarie Worst bij de vrouwen -23 direct de leiding. De Amerikaanse Ellen Noble bleef als laatst concurrente over, maar Worst wist deze renster in de slotronde te passeren en was daarna vertrokken voor goud. "Ik heb heel veel pech gehad dit seizoen op de kampioenschappen. Op het EK startte ik goed, maar moest ik de wedstrijd verlaten na een beenblessure, op het NK moest ik me telkens terug knokken en werd ik derde. Die tegenslag laat ik hier helemaal achter me, de regenboogtrui maakt alles goed. Het parcours bood me misschien wel wat voordeel als mountainbikester, je moest hier met lef rijden en dat heb ik gedaan. Deze titel smaakt zeker naar een omvangrijker veldritseizoen voor komend jaar."

Marianne Vos nipt geklopt

Bij de vrouwen leek Marianne Vos in de slotronde op weg naar haar achtste wereldtitel in het veld. De Brabantse sloeg een kloof op de Belgische Sanne Cant, maar verloor kostbare tijd toen haar ketting afliep. In de slotronde wisselden Cant en Vos telkens stuivertje aan de kop van de wedstrijd. Nadat de Belgische net voor de finish opnieuw passeerde, bleek Vos niet meer in staat de wedstrijd op de korte finishstrook naar zich toe te trekken. Ze wilde zich niet achter de materiaalpech verschuilen. "Dat hoort bij de cross. Sanne had in de voorlaatste ronde pech, ik in de slotronde. Maar ik had nog wel uitzicht op de titel tot het laatst, dus helemaal doorslaggevend was het niet. Ik denk dat we hier een prachtige en spannende wedstrijd hebben gehad en we uiteindelijk een verdiende winnares hebben. Maar uiteraard had ik liever gewonnen."

Vrede met resultaat

Bondscoach de Knegt had er uiteindelijk vrede mee. "Natuurlijk hadden we in de slotronde nog uitzicht op meer. Marianne lag op koers voor goud en Lucinda Brand had tot het laatst uitzicht op brons. Beiden zien dat mede door tegenslag door hun handen glippen. Lucinda kreeg namelijk haar schoen niet meer in de pedaal en verloor daar tijd. Maar ze hebben strijd geleverd en uiteindelijk verloor Marianne van een zeer sterke tegenstander, die gezien haar loopbaan wellicht ook een keer een regenboogtrui verdient. Al had ik die natuurlijk liever om Nederlandse schouders gezien. Annemarie Worst had na haar sterke optredens in Fiuggi en Hoogerheide de druk van favoriete op haar schouders. Het is heel mooi om te zien hoe goed ze daarmee om ging, ze reed vanaf het begin voor goud en verdiende dat ook. Maar ook in de breedte presteren we sterk in deze categorie met vier rensters bij de eerste tien. Dat geeft ons uitzicht op een mooie toekomst in de vrouwencategorie├źn." Bij de junioren was Ryan Kamp op de elfde plaats de hoogst geklasseerde landgenoot.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspici├źn van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten