Nederlandse baanrenners beginnen met zilver aan WK Baan

NIEUWEGEIN/HONG KONG - De Nederlandse baanploeg is met een zilveren medaille op het onderdeel teamsprint mannen begonnen aan het wereldkampioenschap in Hong Kong. Net als in 2016 bleek Nieuw-Zeeland in de eindstrijd te sterk voor het trio van sprintcoach René Wolff, die de ploeg drie keer in verschillende samenstellingen de baan op stuurde.

243316 coteamsprinthkzilver 958ad1 large 1492018297

De teamsprinters reden voor het eerst al hun drie ronden op één dag, waar in het verleden de kwalificatie niet op dezelfde dag viel als de eindstrijd. Coach René Wolff koos ervoor om met drie verschillende samenstellingen op de baan te verschijnen. Eerst wisten Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Theo Bos een zesde tijd te realiseren in de kwalificatie. Daarna dwongen Van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli een finaleplek af tegen de Britten. Tenslotte traden Lavreysen en Buchli weer met Hoogland als starter aan in de eindstrijd."Om steeds over zo fris mogelijke mannen te beschikken, maar ook omdat we over een in de breedte zeer sterke ploeg beschikken, waarin de renners nauwelijks voor elkaar onder doen. De finale was technisch niet perfect, dan weet je dat het lastig wordt Nieuw-Zeeland te verslaan. Maar het is mooi om met een medaille aan het toernooi te kunnen beginnen. Het geeft vertrouwen voor de resterende dagen, de renners zijn duidelijk fit en op niveau, hopelijk zitten er nog meer mooie resultaten in." Jeffrey Hoogland vult aan: "We zijn zeer tevreden met het resultaat. Er had nog meer ingezeten aangezien Harrie uit zijn pedaal schoot bij de start. Zelf was ik heel blij dat ik in deze vorm aan de start kon verschijnen, aangezien ik nog niet eens een maand geleden nog in het ziekenhuis lag met nierklachten. Ik haalde hier weer een degelijk niveau."

Vrouwen zesde

Bij de vrouwen moest Wolff experimenteren door het ontbreken van Elis Ligtlee. Na een zesde plek in de kwalificatie met Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx, werd een ronde verder eenzelfde klassering gerealiseerd. "We reden de laatste keer met Kyra Lamberink, die naar behoren startte, en vervolgens Laurine van Riessen. Laurine is die plek niet gewend, omdat zij normaal zelf start. Daarom is het moeilijk in te schatten of er meer ingezeten had." Domper voor de sprinters was dat Matthijs Buchli definitief niet deel kan nemen aan de keirin, Nederland kreeg geen startplek op het onderdeel waarop deze sporter zilver won op de Olympische Spelen in Rio.

Wild vijfde op scratch

Duurcoach Peter Schep zag een sterke Kirsten Wild in de baan verschijnen. De Overijsselse wist met vijf anderen een ronde te nemen op de scratch, maar na een lange eindsprint zat een medaille er net niet in. Wild werd vijfde. "Kirsten reed sterk en aanvallend, was ook direct mee met Sarah Hammer toen zij aan haar aanval plaatste. Het is jammer dat ze in de sprint geforceerd werd om van ver aan te gaan. Daar profiteerde de uiteindelijk winnares Rachele Barbieri van, die in de ontsnapping wat had verzaakt. Al met al ben ik tevreden over de geleverde prestatie, maar niet met het resultaat." Schep zag de ploegachtervolgers bij de mannen naar een elfde plaats rijden in de kwalificatie. Daarmee was hun gezamenlijke optreden voorbij na de voorronde. Voor Nederland kwamen Roy Eefting, Dion Beukeboom, Roy Pieters en Jan Willem van Schip in de baan. "Het hielp niet dat we als eersten en alleen de baan op moesten. Maar eerlijk is eerlijk, drie seconden verliezen op de top acht is te veel. Ik had vooraf op 4 minuten ingezet, het werd 4 minuut 3. We begonnen goed op schema, maar zagen het verschil later oplopen."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.