Kirsten Wild bezorgt oranje tweede zilver op WK Baan

NIEUWEGEIN/HONG KONG - Kirsten Wild is vrijdag tweede geworden op het onderdeel omnium op het WK op de baan in Hong Kong. De Overijsselse hoefde alleen de Britse Katie Archibald voor te laten gaan en bezorgde de Nederlandse baanequipe daarmee het tweede zilver op de mondiale titelstrijd op de piste. Op de openingsdag was er een medaille van dezelfde kleur voor de Nederlandse teamsprinters.

Wild was vrijdag sterk op dreef met een derde plek op de scratch, een vijfde plaats op de temporace en een tweede klassering op de afvalkoers. In de afsluitende puntenkoers leek Wild snel verzekerd van een medaille, maar de kleur kon nog tot de allerlaatste sprint veranderen. Uiteindelijk kwam haar naam als derde op het scorebord terecht. Maar na protest van bondscoach Peter Schep over een onreglementaire sprint van concurrente Amy Cure, kreeg de Overijsselse het zilver omgehangen. "Een prima resultaat" meende Schep na afloop. Gedurende de race werd het steeds lastiger om mee te sprinten of eventueel nog een aanval te plaatsen. Winnen werd, naarmate de race vorderde, steeds moeilijker. Maar Kirsten reed hier een super sterk en compleet toernooi. Uiteindelijk staan de drie besten van dit onderdeel ook op het podium." Wild zelf was tevreden met de afloop. "Ik had met bondscoach Peter Schep wel het plan uit gedacht om vol voor de winst te gaan op het moment dat Cure en Archibald elkaar heel erg moe zouden maken in de sprints, maar ze speelden het spel goed. Toen ging bij mij de knop om en ben ik voor een medaille gegaan. Mijn eerste zilveren medaille op dit onderdeel, daar ben ik heel tevreden mee. Ik speelde misschien nog wel lang mee voor de zege, maar het verschil bleef net wat te groot om echt te kunnen winnen."

Lavreysen maakt indruk

Eerder op de dag wist WK-debutant Harrie Lavreysen alle ogen op zich gericht in het sprinttoernooi. De Brabander bracht in de kwalificatie een tijd van 9,832 op de klokken, goed voor een zesde tijd. Omdat Lavreysen vervolgens in rechtstreekse confrontaties wist te winnen van de Hongaar Szalontay en de Surinaamse deelnemer Tsjon en Fa drong hij door tot de beste acht van het toernooi. En mag hij zaterdag opnieuw aantreden in de kwartfinales. Bondscoach René Wolff liet zich met het publiek positief verrassen. "De fysieke mogelijkheden van Harrie waren al wel duidelijk, maar dat hij ook nu al zo ver komt in het sprinttoernooi is zeker bijzonder. Ik laat me zaterdag graag opnieuw verrassen door hem." Theo Bos werd 24e in de kwalificatie en verloor zijn eerste duel met Sam Webster. De Gelderse sprinter kan zich nu op de kilometer richten.

Beukeboom achtste op achtervolging

Dion Beukeboom en Jan Willem van Schip kwamen verder nog in actie op de individuele achtervolging. Beukeboom - eerder deze baanwinter goed voor brons op het EK - legde in Hong Kong beslag op de achtste plaats. Met zijn tijd van 4.19.621 strandde hij op een zucht van de top 5. Jan Willem van Schip wed met 4.23.843 zestiende. Bondscoach Peter Schep: "Dion zat op een paar tienden van de top 5, wat een nette prestatie is. Maar hij is zo goed dat hij nog meer kan, fysiek is Dion zo sterk. In de eerste kilometer reed hij echter een iets te snelle ronde. Een detail dat uiteindelijk net het verschil kan maken."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.