Debutant Harrie Lavreysen wint zilver op sprint

NIEUWEGEIN/HONG KONG - Harrie Lavreysen heeft Nederland een derde zilveren medaille bezorgd op de vierde en voorlaatste dag van het wereldkampioenschap op de baan in Hong Kong. De Brabantse WK-debutant verraste de afgelopen dagen door zich direct tussen de sprintelite te kunnen handhaven. Nadat hij woensdag zilver won op de teamsprint met de Nederlandse ploeg, liet Lavreysen vrijdag in de kwalificatie van het individuele sprinttoernooi een zesde plaats noteren. Zijn imposante optreden bracht hem een dag later in de finale. Daarin bleek de Rus Denis Dmitriev als enige te sterk voor de jonge Brabander.

Bondscoach René Wolff toonde zich in Hong Kong dik tevreden met het optreden van zijn pupil. "We wisten wat Harrie in huis had, maar natuurlijk verrast het ons ook dat hij hiertoe al in staat is op een WK op de baan. Hij toont hier een mooie toekomst voor zich te hebben."Lavreysen was uiteraard eveneens in zijn nopjes met de uitkomst. "Ik ben heel tevreden. Dmitriev was dit sprinttoernooi supersterk. Ik was al heel blij dat ik in de finale kon komen, maar de Rus was nog net een stukje te sterk voor mij." Of hij het zelf vooraf had kunnen denken waar hij toe in staat was? "Ik was eerlijk gezegd al blij dat ik op de sprint mocht rijden. Ik voelde me erg goed, maar had dit zeker niet verwacht." Wolff zag verder op deze zaterdag Laurine van Riessen en de jarige Kyra Lamberink respectievelijk achtste en negende worden op de kwalificatie van de 500 meter. De beste acht gingen vervolgens door naar de finale, waarin Van Riessen opnieuw een achtste tijd liet noteren.

Eefting vijfde op omnium

Op het omnium voor de mannen was Roy Eefting actief. De Apeldoorner was tijdens deze meerkamp zevende op de scratch, vijfde op de temporace en zesde op de afvalkoers. Hij ging vervolgens als zesde de afsluitende puntenkoers in, waarin hij nog een positie wist te winnen. Bondscoach Peter Schep was content over het optreden van Eefting, die na de Olympische Spelen van Rio het stokje op dit onderdeel heeft over genomen van Tim Veldt. "Roy is sterker geworden waar het zijn duurvermogen aan gaat. Dat werkt altijd goed in een omnium. Bovendien heeft hij de snelheid die een omniumrenner ook nodig heeft om te scoren."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.