Ellen van Dijk prolongeert haar Europese titel tijdrijden

HERNING - Ellen van Dijk is in het Deense Herning Europees kampioene tijdrijden geworden. Daarmee prolongeerde de Woerdense de titel, die ze vorig jaar in Plumelec (Frankrijk) behaalde. Van Dijk bleef de Belgische Ann-Sophie Duyck 58 tellen voor. Anna van der Breggen legde nog eens zes tellen later beslag op het brons, Lucinda Brand maakte het succes van de Nederlandse ploeg compleet door vierde te worden op bijna twee minuten. Met de titel verdiende van Dijk een startplek op het wereldkampioenschap dat in september in Bergen (Noorwegen) wordt gehouden. Nederland mag daar nu met drie rensters starten. "Een mooie bonus" vond bondscoach Thorwald Veneberg dat. "Afgezien van Ellen en Anna hebben we met Annemiek van Vleuten nog een wereldtopper in het tijdrijden en dan ben je als coach blij dat je niemand van die drie thuis hoeft te laten voor het WK. Afgezien daarvan ben ik heel tevreden met de prestaties van onze rensters, hoe kan het ook anders met deze resultaten? We hebben Ellen geen tijden doorgegeven onderweg, maar zagen wel dat ze een bijzonder hoog tempo ontwikkelde. Uiteindelijk is ze overtuigend de beste hier."

 

Van Dijk zelf was uiteraard zeer tevreden met haar optreden in Denemarken. "Het voelde eigenlijk vanaf het begin goed, ik had van meet af genoeg power om echt een sterke tijdrit af te leveren. Het parcours bevatte veel lange rechte stukken en een aantal bochten, die ook door de regen wat lastig waren, maar ik kreeg van Thorwald Veneberg de boodschap mee dat ik geen risico's hoefde te nemen. Dat gaf al vertrouwen over mijn tijd, net als het feit dat ik de twee voor me gestarte rensters onderweg inhaalde. Op de streep hoorde ik al dat ik gewonnen had. Het geeft extra voldoening dat ik met ruim verschil won. Ik wilde deze titel graag prolongeren, vind het mooi om weer de beste van Europa op dit onderdeel te zijn. En natuurlijk is het mooi dat ik nu al weet dat ik er ook op het wereldkampioenschap in Bergen bij ga zijn."

 

Ook Anna van der Breggen was content met haar klassering. “De vorm was goed, maar ik wist vooraf dat het niet mijn ideale parcours was, het mag van mij iets meer glooiend zijn. Het is mooi dat ik weer een medaille heb. Vorig jaar was het zilver, nu brons, maar de kleur maakt me niet zoveel uit. De titel is de belangrijkste prijs, maar die is hier voor Ellen. Mooi dat we nu een extra startplek hebben op het WK, ik denk dat het traject van de tijdrit in Bergen me iets meer kan liggen. Al moet ik het parcours nog bekijken, dat doe ik binnenkort.”

 

Bij de mannen leek Jos van Emden lang op weg naar een derde medaille voor de Nederlandse ploeg. Hij werd uiteindelijk vijfde op 21 tellen van de Belgische winnaar Victor Campenaerts en zeventien seconden van het podium. Steven Lammertink werd 25e. Bij de beloften werd Julius van den Berg vijftiende en Pascal Eenkhoorn zeventiende.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.