Marianne Vos Europees Kampioene in Herning

Op de vierde dag van het EK Wielrennen in het Deense Herning waren de Nederlandse Elite vrouwen oppermachtig. Met negen sterke dames aan de start, waaronder de regerend Europees kampioene Anna van der Breggen, was de Nederlandse ploeg de favoriet. Deze favorietenrol maakte de Nederlandse ploeg na talloze aanvallen waar met de overwinning voor Marianne Vos.

 

Al vroeg in de wedstrijd namen de Oranje dames de controle over het peloton op zich. De Israëlische Shani Bloch-Davidov kreeg een ronde de ruimte maar werd later onder leiding van vijf Nederlandse dames in de kop van het peloton terug gehaald. Halverwege de wedstrijd startte de Nederlandse ploeg de ene aanval na de andere en trok het peloton uit elkaar. Het was geen geheim dat de Nederlandse formatie er een harde koers van wilde maken.

 

Zodra het start met regenen laten de Nederlandse dames merken hier goed mee om te kunnen gaan en verhogen het tempo nogmaals. Alle Nederlandse dames blijven aanvallen en de ploeg controleert nog steeds de wedstrijd. Bij het ingaan van de laatste ronde zit Marianne Vos in een kopgroep met zeven andere dames. Ze pakken al snel een halve minuut. Een voorsprong die ze niet meer afgeven ondanks het harde werk van de Franse en Belgische ploeg die op kop van het peloton het gat proberen te dichten. Met nog enkele honderden meters te gaan sprint Vos uit het wiel van de Russische. De Italiaanse renster Bronzini probeert mee te gaan in het wiel maar kan het tempo van Vos niet aan waardoor Marianne Vos haar eerste Europese titel op de weg op haar palmares kan bijschrijven.

 

“Op de kant zetten was met dit lastige rondje niet echt mogelijk dus we hebben voor de aanval gekozen. Ik kwam niet per se in de meest gunstige kopgroep. Maar we hadden wel gelijk een behoorlijk gat en ik voelde me goed. Met zo’n sterk team doe je er natuurlijk alles aan om de titel binnen te halen.”, aldus Marianne Vos

Bondscoach Thorwald Veneberg is tevreden: “het was een lastige koers en we hebben er alles aan gedaan om een harde koers te maken. We hebben supersterk gereden en het mooi afgemaakt.”

 

Het lukte de Nederlandse beloftenploeg net niet op het podium te eindigen. Met nog 70 kilometer te gaan zat Hartthijs de Vries mee in een groep van zes. De kopgroep pakte 20 seconden voorsprong op het peloton terwijl de andere Nederlandse mannen controleerden. Helaas kon deze kopgroep geen standhouden en wordt deze aanval door het peloton tenietgedaan. De Nederlandse ploeg heeft hard gewerkt om verschillende kopgroepen terug te halen maar kon niet voorkomen dat de laatste groep weg kon blijven.

 

In de sprint was Fabio Jakobsen de best geklasseerde Nederlander op een zesde plek, Bram Welten reed ook binnen de top 10 op een negende positie. “We deden allemaal ons best en wilden graag winnen, maar helaas was het vandaag niets”, zegt Fabio Jakobsen. “We hadden zes sterke jongens mee die allemaal wisten dat we konden winnen. Bram en ik zijn beide goede sprinters en het is jammer dat die vier weg bleven, anders reden we voor het podium”. In de strijd voor de hoogst mogelijke klassering sprong Jakobsen in de laatste honderd meter nog een keer, maar kwam vlak na de finish ten val omdat hij op de Rus voor hem reed. Jakobsen bracht na afloop nog een bezoek aan het ziekenhuis voor hechtingen in zijn knie, maar maakt het goed.

Foto: Anton Vos/Cor Vos

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.