Tom Dumoulin naar eerste Nederlandse wereldtitel tijdrijden elite-mannen

Bergen, Noorwegen, 20 september - Tom Dumoulin is in Bergen wereldkampioen tijdrijden geworden. De Limburger is daarmee de eerste landgenoot die de regenboogtrui op dit onderdeel bij de elite-mannen weet te veroveren. Dumoulin hield op het 31 kilometer lange traject de Sloveen Primoz Roglic (zilver) en de Brit Chris Froome (brons) achter zich. Zijn voorsprong op de twee andere mannen op het podium bedroeg respectievelijk 57 seconden en 1 minuut 21. Wilco Kelderman eindigde op een zevende plaats.

Voor Dumoulin was het de tweede wereldtitel in drie dagen, afgelopen zondag won hij met Team Sunweb het wereldkampioenschap ploegentijdrit bij de mannen. In 2014 veroverde de Giro-winnaar het brons in de individuele tijdrit op het WK in Ponferrada (Spanje). Het goud van Bergen was zijn tweede medaille op dit onderdeel bij de elite-mannen.

"Ik kan niet geloven dat het me gelukt is. De voorbereiding klopte, maar ik had ook zo'n goede dag. Ook de regen deerde me niet. Al moest ik de bochten daardoor wel iets voorzichtiger door in de beklimming. Ik heb lang getwijfeld over welke fiets ik voor de klim ging gebruiken. Gisteren besloot ik na de verkenning het risico niet te nemen om een andere fiets te nemen. Ik heb ook nooit een probleem met klimmen op de tijdritfiets gehad"

Tom Dumoulin

Dat hij nu zijn tweede wereldtitel in een week mag begroeten, maakte de titel nog extra speciaal.

"Ja, de dubbel behalen, dat is ongelofelijk. Zondag met het team was het een verrassing dat we wonnen. Dat was nu minder het geval. Ik was hier immers een favoriet voor de titel. Misschien maakt het dat nog wel lastiger, om het waar te maken, bedoel ik. Maar dat lukte me vandaag."

Tom Dumoulin

Bondscoach Thorwald Veneberg hoorde voor de tweede opeenvolgende dag het Wilhelmus klinken voor één van zijn sporters. Hij was over de prestaties van beide Nederlanders heel tevreden.

"Tom is op elke parcours van een WK tijdrijden favoriet voor de titel, maar dit keer misschien nog wel meer. Het parcours lag hem uitstekend en bovendien heeft hij een zeer goede voorbereiding achter de rug. Vanaf het eerste tussenpunt was er het vertrouwen en hij heeft die marge eigenlijk alleen maar uitgebouwd. Omdat hij met genoeg voorsprong aan de beklimming begon en nog op zijn tijdritfiets reed, hebben we hem geadviseerd niet teveel risico's te nemen. Uiteindelijk is hij nog één van de snelsten op de klim.Wilco reed hier ook een keurige tijdrit. We wisten dat de top 10 mogelijk was en nu eindigt hij zelfs maar dertien seconden van het podium. Er waren tijden dat we bij de mannen blij waren met een landgenoot bij de eerste tien. Nu is het eerste en zevende. Dat is heel bijzonder. Het is ook voor mij als bondscoach heel bijzonder om deze periode met een sterke lichting bij zowel de elite-vrouwen als de elite-mannen mee te mogen maken. Dit is een nieuwe periode van sterke bloei van het Nederlandse wielrennen."

Thorwald Veneberg
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.