Chantal Blaak wint wereldtitel op de weg in Bergen

Bergen, Noorwegen, 23 september - De successen van oranje blijven ook op de voorlaatste dag van dit evenement voortduren in Bergen. De Nederlandse ploeg veroverde zaterdag ook goud in de wegwedstrijd met Chantal Blaak. De Zuid-Hollandse reed in de slotfase weg uit een kopgroep van zeven en zag haar solo stand houden in de straten van de Noorse kuststad. Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen waren eveneens mee in de vlucht van zeven. Zij werden uiteindelijk vierde en achtste. Voor de KNWU is het al de derde wereldtitel van dit wereldkampioenschap op de weg in Bergen. Annemiek van Vleuten (vrouwen) en Tom Dumoulin (mannen) wonnen al het goud op de tijdritten.

"Iedereen heeft vandaag aangevallen en we mogen allemaal heel trots zijn op de afloop van het WK en het behalen van de titel. We waren met drie in de kopgroep en de andere meiden zaten er ook nog vlak achter. We waren als team vandaag weer heel sterk. Toen ik vanochtend wakker werd, was ik gemotiveerd om er een harde koers van te maken met het team. Ik had niet gedacht dat ik de persoon zou zijn die het af kon maken. We hadden in de ogen van velen drie echte kopvrouwen, maar iedereen in het team kon hier winnen vandaag. Ik denk dat ik dit hier in Bergen heb aangetoond." 

Chantal Blaak

Nederland domineert

Bondscoach Thorwald Veneberg zag bij zijn elite-categorieën al drie van de drie onderdelen met goud bekroond, met alleen de wegwedstrijd voor de mannen nog voor de boeg. Nog nooit wist een land zo te domineren in deze categorieën.

"We wisten dat we op deze onderdelen kansen hadden. Het is heel bijzonder om dan ook drie keer de zege te grijpen. In de tijdritten waren Annemiek en Tom die dag de sterkste. Vandaag was het ook de tactiek en de sterkte van ons team in de breedte die tot succes hebben geleid. We werken sinds dit jaar niet meer met een vooraf tot in de details uitgestippeld plan. In de wedstrijd moeten de rensters hun kansen grijpen en dan ook met elkaar besluiten of een bepaalde vluchtpoging de juiste is. Natuurlijk hadden Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen ook graag gewonnen, maar zij konden in de beklimmingen een aantal concurrentes niet afschudden. Toen moesten we proberen om in de slotronde om beurten de aanval te kiezen. In het voetbal is het soms ook de middenvelder die scoort omdat iedereen op de spitsen let. Dat is vandaag dus gebeurd. Maar je moet het in zo'n situatie wel zelf afmaken. We hebben als land gewoonweg meer rensters die kunnen winnen en Chantal is er daar één van. Dat heeft ze vandaag bewezen. Het is heel mooi dat we de kracht van ons team zo hebben kunnen benutten."

Bondscoach Thorwald Veneberg

Thymen Arensman beste junior op WK

De Nederlandse renners toonden zich vanaf het begin in de juniorenkoers. In de aanloop naar de plaatselijke ronden - de junioren startten net als de elite-mannen morgen op een pittoreske locatie buiten Bergen - meldde Danny van der Tuuk zich in een kopgroep van zeven. In de voorlaatste ronde moest de Drent de anderen laten gaan, waarna niet veel later alleen de Brit Donovan van de koplopers overbleef in de frontlinie. Johansen vertrok en vooraan meldde zich toen ook Thymen Arensman namens Nederland. Hij zag eerst Johansen vertrekken en daarna Luca Rastelli namens de Italianen. Arensman streed tot het laatst voor brons, maar zag het peloton nog passeren. Uiteindelijk werd Daan Hoole 19e en was hij daarmee beste Nederlander.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.