Van Baarle en Van Dijk winnen NK tijdrijden

Bergen op Zoom, 27 juni - Dylan van Baarle is Nederlands kampioen tijdrijden bij de mannen geworden. De renner van Sky greep daarmee zijn eerste rood-wit-blauwe trui op dit onderdeel bij de profs. Bij de vrouwen greep Ellen van Dijk de vierde nationale titel tegen de klok.

Bij de mannen won Van Baarle met een halve minuut voorsprong op Niki Terpstra. Wilco Kelderman legde beslag op een derde plaats met een achterstand van 1 minuut 3. Onderweg was Jos van Emden aanvankelijk even de snelste, maar vanaf het tweede tussenpunt greep Van Baarle de leiding en bouwde hij zijn voorsprong gestaag verder uit. Voor Van Baarle kwam een droom uit met het winnen van dit tijdritkampioenschap. Bij de beloften was hij al eens tijdritkampioen, maar bij de elite was dat nog nooit gelukt.

"De afgelopen jaren ben ik blijven investeren in het tijdrijden, maar helaas stond ik in deze categorie nog nooit op het podium. Dit jaar lag er een kans en daarom was ik erop gebrand hier goed te presteren. Ik ben speciaal eerder van de hoogtestage terug gekomen. Ik wilde graag rijden en ben nu heel blij dat ik de ploegleiding daarvan heb kunnen overtuigen. Het is natuurlijk heel mooi om een keer het rood-wit-blauw te pakken. Dit jaar waren mijn tijdritten internationaal gezien nog niet super, maar ik had wel gemerkt dat het in mijn voordeel is als er een lange tijdrit wordt gereden en die hadden we hier natuurlijk.”

Dylan van Baarle

Ellen van Dijk hoorde eerder op de dag het Wilhelmus voor zich spelen. De Europees kampioene tegen de klok won in Bergen op Zoom met zes tellen verschil op Anna van der Breggen. Lucinda Brand ging als derde mee op het podium. Van Dijk toonde zich content met de zege.

"Ik ben heel blij met deze titel. Het was alweer vijf jaar geleden voor mij dat ik won. Het valt in Nederland niet mee om te winnen met meerdere wereldtoppers op dit onderdeel. De verschillen waren niet voor niets telkens heel klein de afgelopen jaren. Dit had ook het podium van een WK kunnen zijn. Ik won natuurlijk eerder al de Europese titel, maar ben heel blij dat ik nu het rood-wit-blauw weer om de schouders heb. Ik moet zeggen dat het rondje mij hier vooraf al vrolijk stemde. Ik kon hier goed mijn snelheid kwijt. Natuurlijk is het een momentopname en kan de uitslag op een ander moment anders uitvallen, maar ik ben blij dat het voordeel nu een keer aan mijn zijde is."

Ellen van Dijk
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.