Van der Poel en Terpstra naar nationale mountainbike titels

APELDOORN, 22 juli - Mathieu van der Poel en Anne Terpstra zijn Nederlands kampioen mountainbike geworden in Apeldoorn. Voor Terpstra was het de vijfde nationale titel op de MTB, voor Van der Poel de eerste. Wel wist de Brabander een unieke reeks te realiseren door na zijn behaalde proftitels in het veld en op de weg ook de nationale driekleur van het mountainbiken voor zich op te eisen in het kalenderjaar 2018.

"Ik kon eigenlijk alleen maar verliezen, maar gelukkig werd het een zege voor mij. Het is bijzonder om drie titels te winnen in één jaar. In het veldrijden begin ik er al aan te wennen. Mijn titel op de weg was heel bijzonder - ook omdat het dicht bij huis in Hoogerheide was - maar dit is ook een speciale titel. Het is mijn eerste MTB-trui, dat heeft altijd iets moois. Als het aan mij ligt, blijf ik de drie disciplines de komende jaren met elkaar combineren. Ze hebben allen hun charme." 

Mathieu van der Poel

Achter de Brabander eiste Hans Becking het zilver op, terwijl uittredend kampioen Michiel van der Heijden derde werd. De wedstrijd bij de vrouwen werd gedomineerd door Anne Terpstra. De Apeldoornse soleerde voor eigen publiek naar de titel. Achter haar werd Anna van der Breggen tweede, Annemarie Worst reed naar het brons. Terpstra nam de nationale titel over van Anne Tauber.

"Jammer dat zij zich moest afmelden. Zelf kampte ik in het begin van het jaar met een vervelende enkelblessure. We hadden zeker meer strijd gehad. Maar zo was het niet. Ik kon de wedstrijd gecontroleerd rijden. Ik wilde me niet te vroeg in de wedstrijd teveel forceren, want de omstandigheden waren - ook door de warmte - pittig. Het is voor mij heel speciaal om hier te winnen in Apeldoorn, waar ik woon."

Anne Terpstra

Niet alleen de elite streed in het Orderbos om de medailles. De beloftentitel bij de mannen ging naar David Nordemann. Bij de beloften-vrouwen ging de titel naar Sofie von Berswordt, goud bij de junior-vrouwen was voor Larissa Hartog, terwijl Tim van Dijke de nationale driekleur bij de junioren om de schouders kreeg.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.