Vier wereldtitels op eerste WK-dag Para-cycling

De Nederlandse atleten hebben het WK Para-cycling in het Italiaanse Maniago op prachtige wijze geopend. Was Jetze Plat bij de heren de eerste gouden medaillewinnaar, bij de vrouwen grepen we in de 3 vandaag verreden tijdritten alle gouden plakken. Laura de Vaan, Jennette Jansen en Carmen Koedood waren de concurrentie allemaal de baas.

Jetze Plat was als tweede Nederlander aan de beurt op de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Maniago. In het noordoosten van Italië was hij in de categorie H4 de beste op het 13,6 km lange parkoers, dat door de aanhoudende regen spekglad was geworden. Geert Schipper was drie minuten voor Plat van start gegaan en kwam uiteindelijk net tekort om het podium te halen. Plat werd geflankeerd door twee Polen: Krystian Giera (zilver) en Rafal Wilk (brons). In de categorie H3 werd Mark Mekenkamp 31ste op ruim 7 minuten van de Italiaanse winnaar Federico Mestroni.

"Een beter begin hadden we ons niet kunnen wensen. Jetze kwam met veel vertrouwen richting het WK. Ook met de druk trouwens, omdat hij in de eerst rijdende categorie van start ging en omdat hij als regerend wereldkampioen als laatste zijn tijdrit moest afwerken. En Jetze rijdt dan zo’n perfecte race.”

Bondscoach Eelke van der Wal

Laura de Vaan won in de categorie H5 de tijdrit, voor de Duitse Andrea Eskau en de Italiaanse Ana Maria Vitelaru. Even later was het de beurt aan Jennette Jansen in de categorie H4. Ze kwam met een kleine minuut voorsprong op Svetlana Moshkovich uit Rusland en een ruime minuut verschil op Sandra Graf uit Zwitserland over de keien in het centrum van Maniago. Vervolgens wist ook Carmen Koedood in de categorie H2 de wereldtitel te pakken.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.