Kirsten Wild en teamsprinters naar goud op eerste dag EK Glasgow

De Nederlandse baanwielrenners zijn het EK in Glasgow glansrijk begonnen. Niet alleen was wereldkampioene Kirsten Wild op het onderdeel scratch ook de beste van Europa, de teamsprinters veroverden op het onderdeel teamsprint ook de gouden medailles met Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg.

De eerste strijd om de medailles was die op het onderdeel scratch voor dames. Met Kirsten Wild had Nederland de regerend wereldkampioene en dus de topfavoriete. Die rol maakte de tweevoudig wereldkampioene scratch helemaal waar, want gedurende de koers stopte ze eigenhandig alle aanvallen van de tegenstand af. Het werd een sprint voor de zege, waarin Wild een ronde lang de tegenstand in haar wiel hield. De Britse Emily Kay kwam nog knap opzetten, maar het was te laat en zo verzekerde Wild Nederland van het eerste goud op de Europese Kampioenschappen in Glasgow.

“De bedoeling van de scratch is gewoon dat je als eerste over de streep komt, het is heel erg simpel”, lachte Wild na haar gouden race. “Het was wel een pittige finale. Ik moest een gaatje dicht rijden op dat groepje van drie en daarna volgde de sprint nog. In de regenboogtrui werd het nog zwaarder, maar ik ben vaker topfavoriet. Of het echt anders was, dat weet ik niet.”

Kirsten Wild

In de middag kwalificeerden de dames zich in de teamsprint voor de strijd om de bronzen medaille, waarna de mannen nog een tandje beter deden: Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen loodsten de mannenploeg naar de tweestrijd om het goud. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink moesten het opnemen de Duitse dames, die ruim de betere bleken. Het Nederlandse duo viel zodoende net naast het podium.

Daarna was het de beurt aan de mannen in de grote finale van de avond. Roy van den Berg opende voor de Nederlanders en nam de eerste ronde voor zijn rekening. Nadat zijn werk gedaan was, keken de Fransen al tegen een achterstand aan. Hierna was het de beurt aan Harrie Lavreysen om Jeffrey Hoogland te lanceren. Al bij het luiden van de bel hadden de Nederlanders een halve tel voorsprong, deze voorsprong werd in de slotronde alleen maar uitgebreid door Hoogland.

“Het was de hele dag gewoon knallen en dat hebben we goed gedaan”, sprak Hoogland achteraf. “We moesten het maar bewijzen, met de regenboogstrepen op onze tenues. Ik ben heel blij hoe de dag gelopen is en wat we neergezet hebben.” Ook Van den Berg kon zijn geluk niet op. “Schitterend was dit, loon na hard werken.” Lavreysen sloot af: “Het WK in Apeldoorn was groter, maar de druk was hoog met onze regenboogtruien aan in de eerste echt grote wedstrijd. We hebben goed getraind hier naartoe en hebben de rest gewoon naar huis gereden.”

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.