Ongekend gouden succes op derde dag WK Para-cycling

Op de derde dag van het WK Para-cycling waren de Nederlanders zo goed als onverslaanbaar. In 4 disciplines in het handbiken werd het goud gehaald, net als op de eerste dag. Tim de Vries, Carmen Koedood, Jennette Jansen en Jetze Plat mochten allen de regenboogtrui aantrekken. Ook was er zilver voor Laura de Vaan en brons voor Mitch Valize.

In de ochtend gingen Jennette Jansen (H4) en Carmen Koedood (H2) als eersten op pad voor hun wereldkampioenschap wegwedstrijd. Beide dames kwamen solo over de streep. Had Jansen een halve minuut voorsprong op de Russische Svetlana Moshkovich die ze in de tijdrit ook al naar de tweede plaats verwees, Koedood zette haar Koreaanse tegenstandster Mikyoung Yeon op lichtjaren afstand en had alle tijd om haar titel te vieren.

Wat later op de ochtend reed Jetze Plat (H4), eergister al wereldkampioen in de tijdrit, in het Italiaanse Maniago op de streep af met de Pool Rafal Wilk. Met een sublieme eindsprint haalde Plat de wereldtitel binnen, vijf tellen later kwam zijn Poolse tegenstrever binnen. Laura de Vaan (H5) kende ook een spannende sprint, maar moest net enkele centimeters toegeven op de Duitse Andrea Eskau.

In de categorie H3 ging Mark Mekenkamp van start, in de categorie H5 had Nederland drie troeven: Tim de Vries, Johan Reekers en Mitch Valize. De Vries trakteerde het publiek op een lange solo, terwijl Valize met een prachtige eindjump de bronzen medaille naar Nederland bracht.

“Nog nooit waren we zo succesvol. Dit is het oogsten van al het werk dat we er sinds 2009 in hebben gestoken. We vroegen ons af of we dit hoge niveau als team konden laten zien op het allerhoogste en allermooiste podium en blijkbaar kunnen we dat. De vreugde en de bereidheid om het beste te laten zien straalt van deze dames en heren af. We kunnen alleen maar ontzettend blij zijn met dit succes.”

Bondscoach Eelke van der Wal
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.