Matthijs Büchli wint goud op kilometer tijdrit

Matthijs Büchli heeft op de EK in Glasgow voor de derde gouden medaille in evenveel dagen gezorgd. Was Kirsten Wild gisteren de beste op het onderdeel scratch en de sprinters op de teamsprint. Ook Büchli liet iedereen achter zich op de kilometer tijdrit. Als klap op de vuurpijl pakte Sam Ligtlee op hetzelfde onderdeel de bronzen medaille.

Ligtlee was de tweede van acht finalisten om te beginnen aan zijn kilometer tijdrit. Vanuit stilstand optrekken en een kilometer lang de longen uit je lijf fietsen was het recept. Bij Ligtlee leidde dat tot een tijd van 1 minuut en 905 duizendsten, dus zat hij net boven die magische grens van de minuut. Vervolgens duurde het enorm lang voor de tijd van de jonge broer van olympisch kampioene Elis Ligtlee werd geklopt. Nadat twee Franse favorieten voor de medailles niet aan de tijd van Ligtlee kwamen, was hij al verzekerd van brons. Joachim Eilers scherpte de tijd van de Nederlander wat aan, hij zat 361 duizendsten boven de minuut.

Als laatste ging Matthijs Büchli van start en de sprintbom liet er geen gras over groeien: bij iedere tussentijdse opnamen – die volgden om de 125 meter – was hij Eilers de baas. Uiteindelijk zette Büchli een tijd van een minuut en 134 duizendsten op de tabellen, goed voor de gouden medaille en de trui van de Europese kampioen.

“Matthijs was rechtstreeks uit Japan overgekomen en had daar ook al een keer getest op de kilometer tijdrit. We merkten al dat hij goed in vorm was, buiten dat, is Matthijs natuurlijk gewoon een van de besten op dit onderdeel. Sam had al laten zien met de beste renners mee te kunnen op de kilometer, dus dan is het mooi dat hij voor zichzelf kan bevestigen dat hij er met de bronzen medaille zeker bij hoort. Twee gouden medailles voor Nederland in twee dagen: dat smaakt naar meer. En meer gaan er zeker nog volgen!”

Assistent sprintcoach Hugo Haak

Kirsten Wild ging op zoek naar haar tweede gouden medaille op deze Europese Kampioenschappen, maar die kwam er op het onderdeel puntenkoers niet. Ze eindigde met 27 behaalde punten op de vierde plaats, 6 punten achter de Italiaanse winnares Maria Giulia Confalonieri. De sprintdames Shanne Braspennincx en Hetty van de Wouw werden op weg naar de halve finales in het onderdeel sprint uitgeschakeld. Ook kon Roy Pieters geen potten breken op het onderdeel omnium.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.