Zilveren medaille voor Marianne Vos op EK Glasgow

Marianne Vos heeft op de Europese kampioenschappen in Glasgow de zilveren medaille gepakt in de wegwedstrijd. Anna van der Breggen reed in de laatste ronde niet door met Elisa Longo Borghini, waarna een massasprint volgde. Deze werd gewonnen door de Italiaanse Marta Bastianelli.

Op het heuvelachtige stadsparkoers in Glasgow was het constant draaien en keren. De Nederlandse vrouwen waren enorm actief in het aanvalswerk, met name Lucinda Brand en Sabrina Stultiens lieten zich voor de echte finale goed zien. Met nog tweeënhalve ronde te gaan kwam wereldkampioene Chantal Blaak op kop te liggen met een Italiaanse en Britse medevluchter. De regenboogtruidraagster moest een ronde later toekijken hoe de rest van het kleine peloton haar bijhaalde.

Na wat vertwijfeling in de groep der favorieten profiteerde Anna van der Breggen van de stilte door aan te vallen. De Italiaanse Elisa Longo Borghini sloop mee, waarna ook Daniella Rowe de oversteek maakte. De Britse sloot na een korte tijd achtervolgen aan. De Française Aude Biannic waagde de sprong in de slotronde en nam met Floortje Mackaij een tweede Nederlandse dame meer naar de kop.

Van der Breggen viel met nog 9 kilometer te gaan nog eens aan en kreeg enkel Longo Borghini mee. Binnen een mum van tijd reed het duo de rest op meer dan een halve minuut en leek het zeker dat ze voor de winst gingen strijden. De Italiaanse probeerde onze landgenote nog te lossen, maar meerdere demarrages leverden niets op. Vervolgens viel het stil bij de twee en kon de concurrentie snel terugkomen. De Nederlandse dames trokken vervolgens de sprint op gang, waarna Marta Bastianelli de snelste was, voor Marianne Vos.

“Tactisch is er weinig misgegaan, alleen ik had graag gewild dat we aan Anna in de finale de tijdsverschillen door hadden kunnen geven. We reden achter de kopgroep aan omdat we niet wilden dat Anna en Floortje met Daniella Rowe naar de streep reden, want die is te snel. Toen Anna daarna weg was met Longo Borghini, begon de Italiaanse het tactisch te spelen. Wel meerijden, niet meerijden en op die manier stokte het tempo. Anna dacht: ‘bekijk het maar’, maar ze had niet in de gaten dat het peloton zo dicht zat. In de sprint was het vervolgens de taak om Marianne Vos naar de zege te loodsen, want Lorena Wiebes had krampen. Het lukte helaas allemaal niet zoals we het wilden. Anna baalt, maar de hele ploeg baalt van hoe de finale gelopen is.”

Bondscoach Thorwald Veneberg
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.