Amy Pieters en Kirsten Wild sluiten EK Baan af met brons op koppelkoers

Amy Pieters en Kirsten Wild hebben Nederland op de laatste dag van de Europese kampioenschappen baanwielrennen de bronzen medaille bezorgd in de koppelkoers voor vrouwen. Voor Pieters is het de eerste medaille op deze kampioenschappen, Wild pakte haar derde eremetaal na eerder twee gouden plakken.

Op de baan in het Schotse Glasgow stonden op de slotdag nog vier onderdelen op het programma: keirin voor mannen en vrouwen, waar de mannen nog een afvalkoers te rijden hadden en de vrouwen een koppelkoers. Nadat Laurine van Riessen en Harrie Lavreysen zich indrukwekkend hadden geplaatst voor de finales van de keirin, kwamen ze er allebei in de finales niet aan te pas. Voor beiden was de 6de plaats weggelegd, Shanne Braspennincx werd tiende bij de vrouwen terwijl Sam Ligtlee in de herkansingen van de eerste rondes al eruit lag. Roy Eefting reed een verdienstelijke afvalkoers, maar werd verrast en moest vrede nemen met de tiende plaats.

Brons op de koppelkoers

De afsluiting van het vrouwentoernooi vond plaats in de koppelkoers. Daar kwamen voor Nederland Amy Pieters en Kirsten Wild aan de start. Het begin was voortvarend voor onze landgenoten, want van de eerste 6 sprints werden er 4 gewonnen. Met 20 punten ging het Nederlandse koppel aan de leiding, maar daarna volgde een aanval van het Deense en Russische koppel. Niet alleen pakten de Deense en Russische dames de meeste punten bij sprint 7 en 8, ook reden ze de andere landen op een ronde. De 20 punten die de twee koppels daarbij pakten, zorgden ervoor dat niemand ze meer bij kon halen. Pieters en Wild deden nog even een poging de Russische dames van het zilver te houden, maar die klaarden in de slotsprint de klus en verwezen Pieters en Wild naar de bronzen plekken.

“We hebben een sterke koers gereden, maar de anderen waren net wat sterker. Nadat de Denen en Russen een ronde pakte, zagen we dat zilver het maximaal haalbare was. Daar zijn we vol voor gegaan, maar het is net niet mogen lukken.”

Amy Pieters

“Als je kijkt naar het veld op deze koppelkoers, is het ontzettend sterk. Een medaille op een olympisch onderdeel, daar mogen Amy en ik erg trots op zijn.”

Kirsten Wild
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.