Laura Smulders Europees kampioene BMX

Laura Smulders heeft zichzelf in Glasgow gekroond tot Europees kampioene BMX. De Nijmeegse prolongeerde de titel die ze vorig jaar in Bordeaux ook al pakte. In de finale bleek ze ongenaakbaar door vanaf de start de koppositie te pakken en deze niet meer af te geven.

Na de kwalificaties op vrijdag stonden op zaterdag de finales voor mannen en vrouwen op het programma. Afgetrapt werd er met de achtste finales voor mannen, waarin 8 landgenoten aan de start kwamen. Robin Dijk, Joris Harmsen, Niek Kimmann, Mitchel Schotman en Dave van der Burg knokten zich naar de kwartfinales, terwijl Niels Bensink, Kevin van de Groenendaal en Justin Kimmann niet verder kwamen.

In de kwartfinales gingen er drie van de vijf overgebleven Nederlandse BMX’ers door: Harmsen, Kimmann en Van der Burg verzekerden zich van een plaats in de halve eindstrijd, Dijk en Schotman waren klaar.

Halve finales

Wat volgde was de halve finale voor vrouwen. Laura en Merel Smulders kwamen daarin uit voor hun ploeg TVE Oegema. Ook waren Judy Baauw en Manon Veenstra van de partij.

In de eerste halve finale was Laura Smulders ongenaakbaar, net als Baauw. Veenstra won de sprint voor de vierde plaats om zich te plaatsen voor de finale. Merel Smulders deed hetzelfde als Veenstra en kon zich nipt in de finale wringen.

In de eerste halve finale voor mannen kwam Harmsen weer in actie. Met een derde plaats in zijn heat wist hij zich verzekerd van een finalestek. Kimmann en Van der Burg kwamen door een slechte start nooit in aanspraak voor de finale.

Van begin tot einde op kop

In de vrouwenfinale waren er 4 Nederlandse dames te bewonderen, in een veld van in totaal 8 deelneemsters. Laura Smulders liet zien waarom ze de regerend wereldkampioene is: in de regenboogtrui reed ze in de finale van begin tot einde op kop, om zo de Europese titel mee te nemen. Merel Smulders werd vierde, Veenstra zevende en Baauw na een val in de eerste bocht achtste. Joris Harmsen reed in de mannenfinale naar de zesde plek.

"Wat is dit een geweldige zege. Deze stond dit jaar vrijwel bovenaan mijn lijstje. Ik ben Nederlands kampioen, wereldkampioen, leider van de World Cup; dan kan dit er nog wel bij. En eindelijk zit er eens een trui vast aan zo’n titel. De finale was zoals ‘ie hoort: op kop vanaf de start en mijn concurrenten – met name Simone Christensen – voor de eerste bocht achter me houden. Daarna heb ik niks fout gedaan en kon ik de titel pakken."

Laura Smulders
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.