Van der Poel sprint naar zilver in wegwedstrijd Europees Kampioenschap

Mathieu van der Poel heeft op de Europese kampioenschappen in Glasgow zilver gepakt in de wegwedstrijd voor mannen. De 23-jarige renner moest in de sprint van een groep van vijf enkel de Italiaan Matteo Trentin voor zich dulden.

Het Europees kampioenschap wielrennen op de weg voor mannen werd loodzwaar door de regenval die al vroeg op de dag het parcours in het Schotse Glasgow spekglad maakte. Halverwege de koers moest zelfs wereldkampioen Peter Sagan al lossen uit het peloton en niet veel later gaf de Slowaak op.

Kopgroep

Wat overbleef was een beperkte groep, waarin de Nederlanders nog goed vertegenwoordigd waren. Met nog vijftig kilometer te gaan kwam een tiental renners op kop te liggen, waarbij met Maurits Lammertink en Mathieu van der Poel twee Nederlanders zaten. Omdat ook België, Italië, Duitsland en Frankrijk één of meerdere renners mee hadden, werd er niet achtervolgd in het peloton en bleek al snel dat de tien gingen strijden om de medailles.

Door een valpartij van Lammertink werd de kopgroep verkleind tot vier renners: Van der Poel, Wout Van Aert, Matteo Trentin en Jesús Herrada bleven vooraan over. Even later sloot Davide Cimolai aan. De Italiaan versnelde, maar kon geen beslissend gat slaan en werd meteen weer bijgehaald. Met die vijf namen ging de strijd om de medailles losbarsten, al sloot kort voor de slotkilometer nog de Belg Xandro Meurisse aan.

Eindsprint

Davide Cimolai trok de sprint aan voor zijn landgenoot Matteo Trentin. De Italiaan maakte het werk van zijn kompaan uitstekend af. In zijn zog sprintte Mathieu van der Poel naar het zilver, Wout Van Aert pakte de bronzen medaille. Maurits Lammertink kwam als tiende over de streep in Glasgow.

“Een prachtige afsluiter van een succesvol EK. De hele ploeg reed gewoon goed. We hadden vooraf niet één kopman aangewezen, maar de jongens moesten gewoon met iedere aanval in de finale mee springen. En we wisten dat Mathieu ontzettend snel zou zijn na een zware koers. Dat bewijst ‘ie toch maar opnieuw. Mathieu zelf zal wel even balen, maar wij zijn gewoon trots op deze zilveren plak.”

Thorwald Veneberg
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.