Gouden start WK met wereldtitel Rozemarijn Ammerlaan

Innsbruck, 24 september - Het wereldkampioenschap wielrennen in Innsbruck kent een perfecte start voor de Nederlandse ploeg met een gouden medaille. Rozemarijn Ammerlaan veroverde de wereldtitel tijdrijden bij de junior-vrouwen. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Karlijn Swinkels, die hetzelfde deed in 2016 (Doha). Bij het tussenpunt had de Britse Elynor Backstedt de snelste tijd, maar zij werd derde op zeventien seconden. Het zilver ging naar de Italiaanse Camilla Alessio. De tweede Nederlandse deelneemster Britt Knaven werd elfde. De beloften konden zich vanmiddag niet mengen in de strijd om de medailles.

"Op het Europees kampioenschap was ik achtste en ik had vooraf getekend voor een soortgelijke klassering. Dat er dan goud uit rolt, is een uitkomst waar ik alleen maar van had kunnen dromen. Dit parcours lag me beter dan dat van het EK waar je afwisselend klom, afdaalde en met vals plat af te rekenen kreeg. Dit traject was langer en kende meer lange, rechte stukken waar je de power goed kwijt kon. Onderweg waren wel een paar korte hellingen, die je omhoog moest beuken, maar die kon ik goed aan. Onderweg had ik zelf al een goed gevoel over mijn tijdrit, maar bij dit onderdeel is het toch een kwestie van zelf zo hard mogelijk rijden, een tijd neerzetten en dan kijken wat de concurrentie doet. Mijn tijd bleek goed voor goud, daarmee is mijn WK nu al geslaagd. Al gaan we als land natuurlijk ook voor een mooie klassering in de wegwedstrijd."

Rozemarijn Ammerlaan

Talentcoach Loes Gunnewijk voelde onderweg al wel enigszins dat er een mooi resultaat in de maak was. "Op het EK waren er nog wat details die beter konden. Daar hebben we tijd en aandacht aan besteed. Dat wierp hier zijn vruchten af, want Rozemarijn reed echt een perfecte tijdrit. Onlangs had ze bij de Watersley Challenge al een tijdrit gewonnen, maar daar waren niet alle concurrentes aanwezig. Het was wel een indicatie dat er een mooi resultaat haalbaar was en dat bleek het geval. We hadden ons als junior-vrouwenteam, maar ook als KNWU-selectie geen beter begin kunnen wensen van dit kampioenschap."

Geen zicht op medailles bij beloften

Bij de beloften bleven de Nederlandse deelnemers ver van eremetaal verwijderd. Pascal Eenkhoorn werd zestiende op ruim een minuut (1.06) van de Deense winnaar Mikkel Berg. Julius van den Berg legde beslag op de 24e stek op 1 minuut 24 van de winnaar.

Talentcoach Peter Zijerveld was niet ontevreden over de prestaties van zijn renners in een veld van zeventig coureurs.

Julius gaf aan dat hij niet zijn dag had, vooral op de hellingen had hij het daardoor extra lastig. Ik ben ervan overtuigd dat hij beter had gekund, maar dat lukte vandaag simpelweg niet. Pascal was tevreden en dat mag hij ook zijn. Ons doel was top twaalf, dat lukt hem net niet, maar was hij tien seconden sneller dan wordt hij achtste in een uitslag, waaraan de onderlinge verschillen in de subtop heel beperkt waren. We gaan vol goede moed richting de wegwedstrijd van later deze week toewerken."

Peter Zijerveld
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.