Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen

Innsbruck - De Nederlandse vrouwen domineerden het wereldkampioenschap tijdrijden in Innsbruck dinsdag. Annemiek van Vleuten verdedigde haar wereldtitel met succes en kreeg Anna van der Breggen (zilver) en Ellen van Dijk (brons) mee op het erepodium. Nooit eerder wist een land op dit onderdeel bij de vrouwen alle medailles te veroveren. Bij de junioren behaalde Manuel Michielsen eerder op de dag een zesde plaats.

Van Vleuten kon na afloop stralend een nieuwe regenboogtrui ophalen.

"Ik weet hoe mooi het is om in deze trui te trainen en te koersen en ben blij dat ik dit nog langer mag blijven doen. Ik ben volle bak gestart en wist dat ik het zwaar zou krijgen op het laatst. Dat was niet fijn om te doen, maar wel succesvol." Toch was ze niet zeker van haar zaak: "Er was wat onrust over de GPS-tijd. Ik wist dat ik onderweg de snelste was. Maar door de reactie van de bondscoach, die op de tijden van zijn scherm af ging, kreeg ik het gevoel dat het een secondenspel was geworden. De verrassing was er dan ook toen ik zag dat ik duidelijk gewonnen had, maar ik was ook trots dat ik met een dergelijk verschil won. Ik ga nu vol vertrouwen de wegwedstrijd in. Ik ben op topniveau en dat is hier nodig. Je moet zaterdag goede benen hebben, maar er komt ook tactiek bij kijken, we willen met Nederland winnen." 

Annemiek van Vleuten

Anna van der Breggen had gemengde gevoelens bij zilver. "Natuurlijk is het bijzonder om bij de besten van de wereld te horen, dat blijft speciaal. En dat we als Nederland de wedstrijd domineren, is mooi, maar natuurlijk had ik graag de volgorde veranderd.” Van Dijk was het daar mee eens. “Het is historisch dat we met drie landgenotes op het podium staan, maar je probeert zelf zo hard mogelijk te rijden en te winnen. Maar natuurlijk heb ik liever een landgenote op de hoogste trede van het podium dan een renster uit een ander land. Het blijft heel knap wat Annemiek hier doet."

Top-10 voor junioren

Bij de junioren was eerder op de dag al een top 10-klassering behaald door een landgenoot: Manuel Michielsen werd zesde bij de junioren. De winst ging naar de Belg Remco Evenepoel, die al als grote favoriet gestart was. Enzo Leijnse werd achttiende.

"Ik ben hier heel tevreden mee" zei Manuel Michielsen. "Op het EK was ik negende, maar daar had ik slechte benen. Maar toch denk je dan niet direct aan een hogere klassering op het WK, met zoveel meer concurrentie aan het vertrek. Ik voelde me sterk vandaag, kon vooral na de hellingen op het vals plat flink doortrekken, daar moest je hier de winst pakken. Ik had richting de finish nog een Italiaan als mikpunt en ik was uiteindelijk het snelst op het tweede stuk" 

Manuel Michielsen

Ook talentcoach Peter Zijerveld toonde zich content. "Manuel heeft dit jaar samen met zijn coach Daan Meijers hard gewerkt om zijn tijdrit verder te perfectioneren. En dat kwam vandaag goed uit de verf. Dit is precies waar hij met een goede dag toe in staat is en daar mag hij trots op zijn. Enzo kende een mindere dag, eigenlijk vanaf de start. Dat kan je ook overkomen op een WK."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.