Tom Dumoulin rijdt naar het zilver op WK Tijdrijden

Innsbruck - Tom Dumoulin heeft een zilveren medaille behaald op het wereldkampioenschap tijdrijden voor mannen. De winnaar van de vorige editie in Bergen moest zijn Australische rivaal Rohan Dennis ruim voor laten gaan, het verschil bedroeg in het stadscentrum van Innsbruck uiteindelijk 1 minuut 21. Op de streep bleek de Limburger wel nipt sneller in vergelijking met de Belg Victor Campenaerts, die brons won. Wilco Kelderman (zestiende) en Jos van Emden (negentiende) eindigden beiden bij de beste twintig.

Het verschil tussen Dumoulin en Dennis was bij het eerste tussenpunt, na 16,5 kilometer nog minimaal met acht seconden. Maar bij het tweede punt (na 36 kilometer) bedroeg de marge al ruim een minuut en die kloof bleek niet meer overbrugbaar.

"Ik kwam bij de start met het doel om weer wereldkampioen te worden. Maar vanaf kilometer 1 was ik er bijna zeker van dat het niet zou lukken die titel te verdedigen. Rohan Dennis was vandaag van wereldklasse en ik was dat simpelweg niet. Het was knokken vanaf het allereerste moment. Ik hoop dat dit gevoel snel verdwijnt en dan hoop ik zondag voor een mooi resultaat te gaan. In Richmond had ik ook een slechte tijdrit en was de wegwedstrijd heel goed. Dat geeft hoop."

Tom Dumoulin

Bondscoach Thorwald Veneberg was net als Dumoulin realistisch.

"Tom had het lastig, vooral op het tweede stuk. We zagen in de klim al wel dat hij meer moest werken dan normaal gesproken het geval moest zijn. Ik denk dat Rohan Dennis een superdag had en die had Tom niet. Je moet niet vergeten dat hij dit seizoen al twee grote ronden in de benen heeft, waarin hij beide keren tot het einde voor de podiumplaatsen heeft gestreden. We zijn de coaching blijven doen alsof hij voor de titel reed, maar dat was helaas al snel niet het geval. Maar ook met minder goede benen wint hij hier zilver. Wilco en Jos voldeden aan de verwachting. Wilco vindt zo'n vlakke aanloop niets, daar verloor hij ook veel tijd, terwijl Jos juist niet voor de hoogste klasseringen mee deed als gevolg van de klim."

Thorwald Veneberg
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.