Anna van der Breggen met gouden solo naar wereldtitel op de weg

Innsbruck, 29 september - Anna van der Breggen is in Innsbruck wereldkampioene op de weg geworden. De Overijsselse reed met een solo van veertig kilometer naar de winst. Nadat een aanval van Annemiek van Vleuten was gepareerd door de concurrentie, wist zij de sprong naar een kopgroep wist te maken om vervolgens de aanvankelijke vluchters één voor één achter zich te laten. Annemiek van Vleuten (zevende), Amy Pieters (achtste) en Lucinda Brand (negende) eindigden eveneens in de top 10.

De sterkste in koers

Van der Breggen bleef geven hoewel de voorsprong al snel in de minuten liep. Geconcentreerd en nooit verslappend liet de Zwolse er geen twijfel over bestaan dat ze vandaag de sterkste was.

"Ik ben blijven eten en drinken en vol blijven gaan. Ik wist dat ik bovenop de laatste doorkomst op de klim een goede voorsprong had, maar daarna had ik niets meer over tijdsverschillen gehoord. Je wilt je op een dag als deze niet laten verrassen. Toen ik in de finishstraat die auto's zag, dacht ik wel dat ik zeker mocht zijn van mijn overwinning. En toen ik over de streep kwam, maakte dat wel iets los. Dit parcours bood mij kansen om te winnen, omdat ik als klimster het best op dit soort rondjes tot mijn recht kom. Maar dat maakte ook dat er veel druk op deze dag lag. Hoe langer het duurde voordat ik deze trui won - met al die tweede plaatsen die ik de afgelopen jaren al had behaald op wereldkampioenschappen- hoe meer ik ook wilde winnen en hoe meer ook anderen die lat voor mij hoog legden. Ik ben heel blij met de steun van mijn ploeggenoten. Dat zij dit vertrouwen hadden, maakt dat ik extra blij ben te winnen. Ik had samen met Annemiek van Vleuten de rol van kopvrouw vandaag. Zij was gevallen en was er heel open over dat ze daar last van had. We hebben met de Nederlandse vrouwen goed gecommuniceerd en echt als team gereden."

Anna van der Breggen

Ook bondscoach Thorwald Veneberg was die mening toegedaan.

"Er was gekozen voor een duidelijk plan met twee kopvrouwen. Waar we er vorig jaar in Bergen er nog van profiteerden dat we met het hele team konden winnen en Chantal Blaak die aanpak kon bekronen, hadden we op dit parcours duidelijk twee troeven, twee rensters die er op basis van hun klimvermogen bovenuit staken. Er was wel een duidelijke afspraak dat als er één van de twee zou aanvallen, de concurrentie de gaten moest dichten. Annemiek ging eerst, kreeg de ruimte niet, en toen was het Anna die haar aanval kon plaatsen. Toen was er geen ander scenario meer nodig, want Anna was heel sterk vandaag. We reden niet voor zoveel mogelijk medailles, maar puur voor de winst vandaag en dat is gelukt. Het is bijzonder dat we voor het tweede jaar op rij deze gouden medaille weten binnen te halen. Zeker als je daar onze gouden, zilveren en bronzen medaille van de WK tijdrit bij op telt."

Thorwald Veneberg
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten