Vier Europese titels voor oranje in Rosmalen

ROSMALEN - Het Europees kampioenschap veldrijden heeft de Nederlandse ploeg vier titels opgeleverd. Mathieu van der Poel (elite-mannen), Annemarie Worst (elite-vrouwen), Ceylin del Carmen Alvarado (beloften-vrouwen) en Pim Ronhaar (junioren) wisten in Rosmalen naar het goud te soleren.

Bij zowel de elite- als de beloften-vrouwen was het gehele podium gevuld met Nederlandse vrouwen. Worst werd vergezeld door Marianne Vos (zilver) en seizoen revelatie Denise Betsema (brons). Alvarado kreeg Inge van der Heijden (zilver) en Fleur Nagengast (brons) mee op het podium. Bij de beloften was Roel van der Stegen (als achtste) de hoogst geklasseerde landgenoot.

"Dit is een heel sterke prestatie. Helemaal uit de lucht vallen komt het niet. Simpelweg omdat de Nederlanders de afgelopen weken heel sterk aan het seizoen waren begonnen. Maar je moet het op de dag zelf doen. Ik denk dat het parcours zich toch als selectief genoeg bewezen heeft, omdat hier de sterksten in de wedstrijd telkens weg wisten te rijden. Het is niet een ronde die specifiek in ons voordeel was, de vorm was ons wapen. De aanvalslust van onze kampioenen betaalde zich hier uit. Maar er waren meer lichtpunten, zoals de doorbraak van Denise Betsema.”

Bondscoach Gerben de Knegt

De dag kende de gedroomde afsluiting met de winst van Mathieu van der Poel. Wereldkampioen Wout van Aert startte sterk, maar toen Van der Poel eenmaal aangesloten had, reed de Nederlander snel weg van de laatst overgebleven concurrent dankzij een verschroeiende aanval. De kloof werd langzaam uitgebreid in de ronden daarna.

"Als ik het kan, probeer ik natuurlijk een zo groot mogelijke voorsprong bijeen te rijden. Als je pech krijgt, is twintig seconden immers niet veel. Deze titel was een doel voor mij en ik ben blij dat ik hier voor eigen publiek het goud wist te winnen."

Mathieu van der Poel

"Ik was natuurlijk in vorm en hoopte op deze titel. Ik ben de wedstrijd hard blijven maken en op een gegeven moment sloeg ik een gat. Toen voelde ik wel dat het erin zat voor me. Het is extra bijzonder dat dit me lukt hier in Nederland, met zoveel publiek. En natuurlijk is het geweldig dat we hier eerste, tweede en derde worden."

Annemarie Worst

"Vorig jaar had ik veel pech op de kampioenschappen en nu startte ik ook voor mezelf toch wel als de grote favoriete. Gewoon gezien de uitslagen van het afgelopen seizoen." 

Ceylin del Carmen Alvarado

"De vorm was goed, maar vooraf had ik het idee dat het parcours te snel voor me was. Maar ik kon hier toch het verschil maken. Het lijkt me geweldig om in deze trui te mogen rijden."

Pim Ronhaar 
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.