Van der Poel en Brand op herhaling in Huijbergen

Huijbergen, 13 januari - Mathieu van der Poel en Lucinda Brand hebben in Huijbergen het Nederlands kampioenschap veldrijden gewonnen. Beide kampioenen volgden in West-Brabant zichzelf op als nationaal kampioen. Van der Poel liet in de titelstrijd bij de mannen Lars van der Haar (zilver) en Corné van Kessel (brons) achter zich. Brand kreeg Marianne Vos (tweede) en Maud Kaptheijns (derde) mee op het podium.

Tweede titel op rij voor Brand

Brand kende een goede start in Huijbergen, maar moest aanvankelijk Marianne Vos en Denise Betsema in haar buurt dulden. Vos brak van dit duo als laatste en toen was de renster van Sunweb vertrokken voor haar solo naar het goud. Kaptheijns wist vanuit de achterhoede Betsema te passeren en eiste het brons voor zich op. Lucinda Brand was blij met en trots op haar tweede nationale titel op rij.

"Ik was goed vandaag, dat merkte ik al snel. Ik heb het tempo dan ook hoog gehouden en ik kon in een goed en hard ritme omhoog lopen. Initiatief nemen loont hier wel. Je kunt hier je concurrentie onder druk zetten. Ondanks de wind, waardoor je jezelf als tweede wel enigszins kon verstoppen. Maar ik was gebaat bij een harde koers vandaag. Het is sowieso heel mooi als je een kampioenschap kunt winnen als er zoveel concurrentie is. Dit NK is, denk ik wel, het sterkst bezette kampioenschap op de wereld."

Lucinda Brand

Van der Poel ongenaakbaar

Mathieu van der Poel gaf de concurrentie weinig hoop vandaag. Heel even leek Corné van Kessel in zijn spoor te blijven, maar in de tweede ronde was de Europees kampioen definitief vertrokken. Van Kessel zag ploeggenoot Lars van der Haar nog terugkeren en moest even later toestaan dat de Utrechter bij hem wegreed. De winnaar was uiteindelijk degene die velen op voorhand voorspeld hadden. Van der Poel zelf wilde van een gelopen race niets weten.

"Ik waan me nooit vooraf al zeker van een nationale titel, ook niet als ik de vier edities daarvoor gewonnen heb. Je kunt natuurlijk altijd met pech te maken krijgen en je moet je hoofd erbij houden op een toch lastig rondje, zeker op de gladde stroken in het weiland. Maar gezien het seizoen wist ik natuurlijk wel dat ik een goede kans zou maken. Het is ook wel een soort thuiswedstrijd voor me, ik train hier vaak in de buurt. Voor mij telt deze nationale titel zeker. Het is al mijn vijfde bij de profs en dat is niet slecht voor een renner van 23 natuurlijk."

Mathieu van der Poel

De andere kampioenen

Tijdens de elite-wedstrijd veroverde Ryan Kamp de nationale titel bij de beloften, terwijl eerder op de zondag bij de beloften-vrouwen Ceylin del Carmen Alvarado naar het goud reed. Pim Ronhaar werd nationaal kampioen bij de junioren en Puck Pieterse bij de junior-vrouwen.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van én voor de wielersport in Nederland. Het doel van de bond is om geheel sportief wielerminnend Nederland adequaat te ondersteunen. De KNWU telt ruim 36.000 leden per 1 april 2019. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.