Zilver en brons op eerste dag WK Veldrijden

Bogense, 2 februari - Lucinda Brand en Marianne Vos bezorgden de Nederlandse veldritequipe eremetaal op de eerste dag van het wereldkampioenschap veldrijden in Bogense. De twee reikten tot respectievelijk zilver en brons in Denemarken. De Belgische Sanne Cant bleek te sterk voor een collectief sterk oranje blok. Bij de junioren werd Pim Ronhaar vijfde, belofte Ryan Kamp reikte tot een zevende plaats.

De Nederlandse vrouwen presteerden in de breedte bijzonder sterk, maar uiteindelijk waren zij niet tevreden met de plaatsen twee tot en met vijf voor Brand, Vos, Denise Betsema en Annemarie Worst.  Brand was ronduit ontgoocheld over de uitkomst.

"Ik weet niet of ik de sterkste was vandaag, maar ik weet wel dat ik er niet uit heb gehaald wat erin zat. Het is heel erg balen dat ik niet heb kunnen winnen, maar ik moet het er mee doen. In het begin van de koers heb ik misschien iets te nonchalant gereden, maar zo koers ik nu eenmaal als ik goed ben. Op de loopstukken was ik sterker dan de anderen en voor het overige kon ik goed mee. Maar ik vond het wel lastig om zelf ergens het verschil te maken." 

Lucinda Brand
Hqdefault

Marianne Vos voegde aan een rijk palmares – met onder meer zeven wereldtitels in het veld – een bronzen plak toe. Ook zij was voor meer naar Denemarken afgereisd.

"Nee, ik ben hier niet tevreden mee, het is een mooie troostprijs. Dat geldt voor ons allemaal, want we kwamen voor een oranje wereldtitel. We hebben als team geen echte grote fouten gemaakt, ik denk dat Sanne Cant juist een heel goede koers heeft gereden. Ze houdt het niet voor niets vol. Het was een uitslag die representatief was voor de wedstrijd, Sanne is een verdiende wereldkampioene."

Marianne Vos

"Ik heb hier ronduit een rotgevoel over. Sanne Cant was zeker heel sterk vandaag en maakte geen fouten. Maar als je Lucinda's wedstrijd terug kijkt, constateer je dat er meer in had gezeten. Lucinda was ook echt de enige die druk kon zetten. Ze had in een ideaal scenario al vanaf de derde ronde Sanne Cant onder druk moeten zetten." Hij vond niet dat de oranje vrouwen het als blok hadden laten liggen. "Denise Betsema en Annemarie Worst hebben druk gezet vanaf het begin en Marianne Vos heeft een aantal keren een gat dicht gereden. Uiteindelijk viel het helaas niet onze kant op."

Gerben de Knegt

Bondscoach tevreden over de resultaten van de junioren en beloften.

"Pim Ronhaar haalde bij de junioren zijn niveau, maar kwam net te kort voor het podium. Eerstejaars belofte Ryan Kamp reed een ijzersterke koers, waar misschien zonder lekke band meer had ingezeten. We wisten dat we in deze categorie hoogstens voor een medaille konden mee doen, ze kwamen er in beide categorieën dichtbij. De teleurstelling zit vooral in de vrouwenuitslag. Over het parcours ben ik nog altijd niet enthousiast. Al moeten we als positief punt meenemen dat de sterkste hier uiteindelijk altijd winnen kan."

Gerben de Knegt
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.