Goud voor Büchli en zilver voor Eefting op WK Baan

Pruszków, 28 februari 2019 - Ook de tweede dag van het wereldkampioenschap op de baan in Pruszków leverde de Nederlandse Loterij baanselectie een wereldtitel op. Na winst op de teamsprint bij de mannen – een gouden kwartet waar Matthijs Büchli al deel van uitmaakte – won de vice-olympisch kampioen van Rio nu individueel goud op de keirin. Roy Eefting maakte de feestvreugde compleet met een zilveren medaille op de scratch.

Büchli wereldkampioen

Voor Büchli begon de dag ronduit slecht. Hij moest via de herkansingen door naar de kwartfinale.

"Daar kan ik alleen Harrie Lavreysen en Roy van den Berg de schuld maar van geven. Op de teamsprint hebben die me woensdag zo laten afzien. Ik schrok me dan ook dood van die eerste ronde vandaag op de keirin, maar mijn lichaam was wakker geschud en toen ging het beter. Dit was een prachtige revanche op het WK van vorig jaar. Toen wilde ik zo graag goud winnen in Apeldoorn, maar greep ik naast de medailles. Het is heel bijzonder om dit doel eindelijk te verwezenlijken. Je kunt nauwelijks beschrijven wat dat doet met iemand die al heel lang op deze titel jaagt."

Matthijs Büchli 

Zilver voor Eefting

Net daarvoor had Roy Eefting zilver gewonnen op het wereldkampioenschap scratch. De Drent hoefde alleen de Australische renner Samuel Welsford voor te laten gaan in Pruszków. Aanvankelijk wilde Eefting op de aanval gokken op dit onderdeel.

"Maar ik merkte al snel dat het geen zin had, omdat iedereen eigenlijk direct op iedereen reageerde. Toen heb ik besloten mijn kans af te wachten in de laatste ronden. Misschien dat ik het iets beter had kunnen timen, maar ik denk dat de Australische winnaar gewoon iets te sterk was."

Roy Eefting

Van Riessen bij laatste acht

De vrouwen reden het sprinttoernooi. Laurine van Riessen had zich ’s middags als elfde gekwalificeerd, Hetty van de Wouw als achttiende. Waar de jonge Brabantse strandde in de strijd om een plek in de achtste finales, wist Van Riessen de kwartfinale te halen. Bij de laatste acht hield haar sprinttoernooi op.

"Ik ben wel tevreden met de laatste acht. Ik was ook dichter bij de laatste vier dan vorig jaar. Hier kan ik tevreden mee zijn richting Tokyo. Ik moet nog iets sterker worden en tactisch nog iets beter. We werken er hard aan."

Laurine van Riessen 
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.