Wild en Van Schip zorgen voor dubbel succes in Polen

Pruszków, 1 maart 2019 - De Nederlandse Loterij baanselectie heeft op de derde dag van het wereldkampioenschap op de baan in Pruszków twee wereldtitels behaald. Kirsten Wild prolongeerde haar gouden plak op het omnium, terwijl Jan-Willem van Schip zijn allereerst regenboogtrui veroverde door de mondiale puntenkoers te winnen. Theo Bos deed er zilver op de kilometer bij.

Vorig jaar was hij al tweede op het WK in Apeldoorn op dit onderdeel, maar was Cameron Meyer te sterk. Nu was het Jan-Willem van Schip die een dominante indruk maakte in Pruszków.  Hij bezorgde vroeg in de avond Nederland het eerste goud op de puntenkoers. Een wedstrijd die van meet af aan op rolletjes leek te lopen voor de renner uit Schalkwijk.

"Ik zat er al wel snel goed in, kon wel heel gemakkelijk tempo houden. Maar ik kon ook goede punches maken. De Spanjaard Mora moest ik in de gaten houden, maar ik wist hem in een ultieme sprint de laatste genadeklap te geven." Het moest nog even inzinken, dat het gelukt was. "Ik zat in zo'n tunnel, het komt nu pas dat ik heel trots ben dat ik nu wereldkampioen ben. Dat ik straks in de regenboogtrui mag rijden betekent heel veel voor me."

Jan-Willem van Schip

Wild prolongeert wereldtitel omnium

Kirsten Wild versloeg na een spannende strijd in het omnium de Italiaanse Letizia Paternoster, die de afsluitende puntenkoers nog met voorsprong begon.

"Het werd al heel snel een tweedstrijd en dus reden we op elkaars wiel. Ik had als tactiek dat ik zo snel mogelijk wilde uitlopen, maar ze gaf me goed partij. Toen kwam alles op de laatste sprints aan en bleek ik op uithoudingsvermogen net wat sterker. Ik ben hier heel blij mee, het is heel bijzonder om een titel te prolongeren. Dat gebeurt eigenlijk niet zo vaak. Het betekent voor mij weer een jaar in die mooie trui rond rijden. Er is geen tijd om te vieren, ik moet dat even uitstellen en nu helemaal focussen op de koppelkoers."

Kirsten Wild

Zilver voor Theo Bos

Theo Bos is tweede geworden op het wereldkampioenschap op de baan in Pruszków op het onderdeel kilometer. Hij verbeterde daarmee zijn klassering van het WK van Apeldoorn van vorig jaar met één positie. Sam Ligtlee drong ook tot de finale door, hij werd zevende.

"Ik baal er wel van. Ik kwam hier echt naar toe om de kilometer te winnen. Maar de Franse winnaar was gewoon twee keer sneller, zowel in de kwalificatie als in de finale. Ik wist dat ik in de eindstrijd onder de minuut moest zitten om hem onder druk te zetten. Dat lukte niet. Toen toonde hij geen enkel verval in zijn race en wist ik eigenlijk al wel hoe laat het was voordat de race afgelopen was. Het is een verdiende winnaar, maar ik had liever in zijn plaats op de hoogste trede gestaan."

Theo Bos
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.