Goud op madison vrouwen hoogtepunt vierde dag WK baan

Pruszków, 2 maart 2019 - Ook de vierde dag van het wereldkampioenschap op de baan in Pruszków (Polen) leverde de Nederlandse Loterij baanselectie een wereldtitel op, de vijfde alweer in vier dagen tijd.

Kirsten Wild en Amy Pieters reden in de Pruszków Arena naar goud op de madison voor de vrouwen. Het Nederlandse duo - vorig jaar in Apeldoorn goed voor zilver op het WK - bleef de Australische en Deense koppels voor. Wild behaalde vrijdag al een wereldtitel en kreeg zaterdag de zesde regenboogtrui uit haar loopbaan om haar schouders. Voor Amy Pieters was het de eerste keer dat ze wereldkampioene werd.

"Ik besef het nog niet goed. Ik voelde me vorig jaar gewoon een beetje schuldig tegenover Kirsten toen ik met haar naar zilver reed, terwijl ze alle andere onderdelen het goud had gewonnen. In dit baanteam wordt zoveel gewonnen dat het soms lijkt alsof alleen het goud telt. Maar gelukkig konden we dit jaar winnen en heb ik nu ook zo'n trui." 

Amy Pieters

"Het liep zo dat we direct uitliepen. Op het laatst was het ideaal dat de Denen vooruit reden. Die pakten toen twee keer de maximale punten weg, waardoor wij ons alleen op de Australische vrouwen konden richten. Heel mooi om nu een keer een wereldtitel met iemand te kunnen delen."

Kirsten Wild

Enerverende dag

Jan-Willem van Schip werd later op de avond vijfde op het omnium. De kersverse wereldkampioen puntenkoers streed lang mee om het brons, maar greep naast het eremetaal in Pruszków. De zege ging naar Campbell Stewart uit Nieuw-Zeeland. Van Schip sprak van een enerverend dag.

"De afsluitende puntenkoers op het omnium had ik misschien tactisch beter kunnen doen. Ik wilde een ronde pakken en deed daarom een tijd niet mee voor de punten, dat was eigenlijk zonde. Ik probeerde nog een keer volle bak, maar ik kreeg de ruimte niet, ze reden toch wel tegen me. Zij weten ook dat ze me niet de kans moeten geven om te ploegen zoals vrijdag."

Jan-Willem van Schip 

Finale voor Lamberink

De dag begon met de 500 meter voor vrouwen. Kyra Lamberink wist zich als vijfde te kwalificeren voor de finale (eerste acht), Hetty van de Wouw kwam daarin niet in actie. Uiteindelijk werd Lamberink zesde.

"Bij mij is de tweede 500 meter meestal minder dan de eerste, als ik twee keer op een dag rijd. Maar ik hoopte met een ander verzet toch nog richting de medailles te kunnen kijken. Het zat er helaas niet in."

Kyra Lamberink

Vandaag startte ook het sprinttoernooi bij de mannen. Zowel Harrie Lavreysen als Jeffrey Hoogland wisten door te dringen tot de halve finales. Zondag gaat deze titelstrijd verder.

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.