Oranje sluit af met wereldtitel op de sprint

Het wereldkampioenschap op de baan in Pruszków bracht de Nederlandse Loterij baanselectie ook op de vijfde dag een gouden plak dankzij winst op het sprinttoernooi door Harrie Lavreysen. In een oranje getinte finale versloeg hij Jeffrey Hoogland in twee heats. In totaal verlaat de KNWU-equipe Polen met zes gouden medailles.

"Het is alleen jammer dat ik Jeffrey ermee versla. Omdat we beiden de snelste tijden reden, wist ik dat we elkaar pas in de eindstrijd konden tegenkomen. En als je dan op de fiets stapt, is het ieder voor zich. Ik kon Jeffrey in de eerste finaleheat wat verrassen en in de tweede doorzag ik zijn tactiek. Ik wist waar hij over me heen zou komen, maar het verraste me nog wel hoe hard dat ging. Maar ik had hem als richtpunt en wist dat ik in dat stadium sneller kon zijn. Het speelt ook mee dat ik me vandaag heel sterk voelde, beter nog dan gisteren. Twee jaar geleden stond ik ook in de finale, maar ik ben sinds die tijd als renner echt gegroeid. Toen was ik twee jaar baanrenner en maakte ik grote fouten in de finale. Dat soort fouten maakte ik vandaag al niet meer."

Harrie Lavreysen

"Als je in de sprintfinale staat, kun je alleen nog maar goud verliezen. Maar als ik moet verliezen, doe ik dat liever van Harrie dan van de andere halve finalisten Glaetzer of Rudyk. Ik kan er nu niets meer aan veranderen. Ik heb een fout gemaakt in de eerste rit door Harries snelheid niet goed in te schatten. Daarna had ik wat moeite met herpakken, maar in de laatste ronde heb ik alles ervoor gegeven. Ik heb een ontzettend sterk toernooi gereden en ik heb iets om nog naar toe te werken. Ik denk dat we met z’n tweeën een beetje boven de rest uitstijgen en dat gaan we proberen vast te houden en elkaar naar een nog hoger niveau tillen. Het draait er uiteindelijk om wie in Tokyo het sterkte is."

Jeffrey Hoogland 

"De jongens hebben me weten te verbazen hier in Polen. Een sterke groep renners stuwt elkaar op naar een heel hoog niveau. Een mooi vertrekpunt om mee verder te werken."

Bondscoach Hugo Haak

4e medaille voor Wild

Bij het eerste onderdeel waarop medailles werden vergeven, veroverde Kirsten Wild brons op de puntenkoers. Daarmee sluit de Overijsselse haar toernooi af met twee gouden, één zilveren en één bronzen medaille. Vorig jaar won Wild in Apeldoorn ook vier medailles, toen waren het drie gouden en één zilveren medaille.

"Ik had voorafgaande aan deze puntenkoers met mezelf afgesproken dat ik blij moest zijn met mijn toernooi, ook als ik vijfde word of laatste. Maar je wint natuurlijk altijd het liefst. Ik had er vanochtend goede hoop in, maar toen ik aan het fietsen was, bleek het toch op. Op dit WK ben ik vooral heel trots op de koppelkoers, op de progressie die we hier geboekt hebben. We zaten er vaak tegenaan te hikken, het is heel cool dat het nu allemaal op zijn plekje viel. Met brons was ik een paar jaar geleden heel blij, dat moet ik nu ook zijn na zo'n toernooi."

Kirsten Wild

"Ik denk dat we op de duuronderdelen goed hebben voortgeborduurd op de successen van de afgelopen jaren. Met Jan-Willem van Schip hebben we hoopgevende resultaten behaald en Kirsten Wild heeft laten zien klasse aan ervaring te koppelen."

Bondscoach Tim Veldt

Braspennincx haalt finale keirin

Shanne Braspennincx drong door tot de finale van het keirintoernooi. In de finale was Wai Sze Lee uit Hongkong te sterk voor de concurrentie. Laurine van Riessen strandde in de halve finale.  Braspennincx stond er dubbel in na afloop.

"Het was heel mooi om de finale te halen, maar als je daar eenmaal staat, dan wil je meer, dan ruik je bloed. Of in ieder geval medailles. Ik zat goed geplaatst, maar de Australische McCulloch ramde zich omhoog en daardoor verloor ik veel snelheid, net op het moment dat iedereen aanzette. Dan ben je eigenlijk al geklopt. Misschien had ik eerder zelf moeten aangaan, maar dat is keirin. Zo'n klein moment beslist over winst of verlies."

Shanne Braspennincx
Hqdefault
Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.