Baansprinters blijven geplaatst voor Olympische Spelen Tokyo

PAPENDAL, 16 juni 2020 - De KNWU heeft besloten de status van de geplaatste baansprinters te verlengen, nu het evenement een jaar verschoven is. De selectiecommissie baan, directie en hoofdbestuur van de bond constateren dat er geen geschikte meetmomenten met een internationaal topveld gepland staan waarin andere renners uit de Nederlandse Loterij Baanselectie de krachten kunnen meten met de geplaatste sporters. Daarom wil de KNWU Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen afvaardigen naar de Olympische Spelen van Tokyo, ook nu dit evenement voor de zomer van 2021 gepland staat. Wel wordt er bij de mannen nog een bike-off gehouden om een derde teamsprinter – specifiek voor de startpositie – te bepalen. Die plek stond ook in de oude situatie nog open.

Algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU zegt dat de kalender te beperkt is om een goede selectie te kunnen maken voor de renners, waarin zij zich op vooraf bepaalde momenten kunnen bewijzen richting de Olympische Spelen.

“Wij zijn gewend dit heel nauwkeurig te beschrijven en na te leven. Op dit moment is dat ondoenlijk. Er staat geen WK gepland voordat de Olympische Spelen plaats vinden. We hebben wel een EK staan voor het najaar, maar datum en locatie zijn nog niet ingevuld. Ook bij de nieuwe opzet van de kalender, waarin de wereldbekermanches worden vervangen door Nations Cup-wedstrijden, is nog veel onzeker. Bovendien kunnen we niet uitsluiten dat er evenementen wegvallen als gevolg van het coronavirus. Ik denk dat dit besluit verdedigbaar is gezien de progressie die de genoemde renners en rensters nog altijd boeken en in lijn is met de beslissingen van het IOC en NOC*NSF.”

Algemeen directeur KNWU Thorwald Veneberg
  • Medium square roy 3

    Roy Schriemer

    Persvoorlichter

    pers@knwu.nl
    +31 6 12 40 80 15

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.