Marc van den Tweel voorgedragen als nieuwe voorzitter KNWU

Na een zorgvuldige sollicitatieprocedure is het hoofdbestuur van de KNWU verheugd te laten weten dat zij in Marc van den Tweel de beoogd opvolger van voorzitter Marcel Wintels gevonden hebben. Vandaag is Van den Tweel voorgedragen als kandidaat-voorzitter aan het congres, dat op 1 oktober de nieuwe voorzitter zal benoemen.

Marc van den Tweel

Marc van den Tweel (55) heeft zo’n twintig jaar ervaring als bestuurder, directeur en toezichthouder. Momenteel is hij algemeen directeur van Natuurmonumenten, één van de grootste verenigingen van ons land. Verder is hij toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden.

Voorheen was hij algemeen directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds en directeur Marketing & Communicatie bij het Wereld Natuur Fonds. Voor beide organisaties vervulde hij ook diverse internationale functies. Daarmee bouwde hij niet alleen een mondiaal netwerk op, maar leerde daardoor ook onderhandelen en zakendoen in andersoortige culturele context, zowel bij het bedrijfsleven als bij intergouvernementele organisaties. Van den Tweel is betrokken geweest bij de organisatie van grote sport- en publieksevenementen. Hij is een fervent wielerliefhebber en fietst ook zelf (wielrennen en mountainbike).

Het sollicitatieproces

De sollicitatiecommissie die Van den Tweel geselecteerd heeft, was in opdracht van het congres samengesteld uit afgevaardigden uit alle geledingen van de wielersport. De districten, afdelingen, Vereniging Organisatoren Wielerwedstrijden, wielrennersvakbond VVBW, het hoofdbestuur en de directie hebben zodoende input kunnen leveren en invloed gehad op alle stappen van het sollicitatieproces.

 

Het proces is begeleid door K+V uit Veenendaal, een onafhankelijk bureau voor interim management, werving & selectie en executive search. Zij zijn expert in de sport en verenigingen en hebben onlangs onder andere de benoemingscommissie begeleid van NOC*NSF in de zoektocht naar de voorzitter. 

 

Doel was om tot een sportbreed gedragen kandidaat te komen, en met instemming van alle leden van de sollicitatiecommissie met de voordracht van Van den Tweel is dat ook gelukt. Het hoofdbestuur heeft de voordracht van Van den Tweel unaniem overgenomen en is trots hem als kandidaat-voorzitter te kunnen voorstellen aan het congres.

 

Marijn de Vries, voorzitter sollicitatiecommissie:

“We hebben voor Marc gekozen omdat hij van Natuurmonumenten een organisatie heeft gemaakt die past bij deze tijd, maar die ook recht doet aan de geschiedenis en vereniging die Natuurmonumenten is. Met ruimte voor traditionele leden enerzijds en een klantgerichte aanpak anderzijds, waar ook een groeiende groep mensen behoefte aan heeft. Dit is precies de uitdaging waar de KNWU voor staat. We denken dat Marc ons uitstekend door dit proces heen kan leiden.”

 

Thorwald Veneberg, directeur KNWU:

"Ik ben vol vertrouwen dat we met Marc een geschikte en veelzijdige kandidaat nieuwe voorzitter gevonden hebben. Ik zie als directie veel mogelijkheden om samen met Marc de uitdagingen die er zijn en ongetwijfeld nog zullen komen, op te pakken."

 

Roel Roelfzema, namens K+V:

“We vonden het bijzonder mooi deze commissie te begeleiden en zijn trots op het resultaat. Samen tot een unaniem oordeel komen is een hele prestatie in een sport met een enorme diversiteit aan disciplines en mensen. Het is bijzonder goed van de commissie dat onbevooroordeeld is gekeken naar de kandidaten en zorgvuldig alle stappen zijn doorlopen om tot een gezamenlijk gedragen kandidatuur te komen. Iedereen was transparant en oprecht en gericht op samen tot de beste kandidaat te komen op basis van het profiel. Wij wensen zowel de heer Marc van den Tweel als de KNWU veel succes en plezier met elkaar en een hele goede toekomst.“

 

Marc van den Tweel, kandidaat-voorzitter:

“Mijn enthousiasme voor de wielersport en mijn ervaring wil ik, als voorzitter, met plezier inzetten voor de KNWU. De maatschappelijke positie van de wielersport verdient meer aandacht. De acceptatie van het publiek van onze sport en veiligheid zijn belangrijke thema’s voor de komende jaren. Daarnaast vind ik de verbinding tussen top- en breedtesport enorm belangrijk. Het succes van onze Nederlandse wielerhelden zou een impuls moeten geven, aan een groei van het aantal jeugdige beoefenaars. De KNWU kan daarnaast aan betekenis winnen door nog meer en beter het contact en de verbinding te zoeken met de zogenaamde ‘prestatieve’ wielrenner. Daar wil ik graag aan bijdragen. Ik kijk daarbij enorm uit naar de samenwerking met al die bevlogen bestuurders, vrijwilligers en sporters in het land."

N.B. Het voorzitterschap van de KNWU betreft een onbezoldigde (neven)functie. Marc van den Tweel blijft directeur van Natuurmonumenten. 

  • Medium square roy 3

    Roy Schriemer

    Persvoorlichter

    pers@knwu.nl
    +31 6 12 40 80 15

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.