KNWU-baanselectie meldt zich af voor Nations Cup Hong Kong

PAPENDAL, 21 april 2021 - De KNWU heeft besloten geen baanrenners af te vaardigen naar de Nations Cup-wedstrijd in Hong Kong (13-16 mei). Omdat de Nations Cup-manche in het Britse Newport deze maand niet door ging en de wedstrijd in Cali begin juni niet in het schema van de baanrenners richting de Olympische Spelen past, zullen de Nederlandse pistiers richting Tokyo niet uitkomen in deze opvolger van de wereldbeker. Overigens zouden alleen de sprinters normaal gezien zijn afgereisd naar Azië.  De duurrenners reden afgelopen weekeinde een internationale wedstrijd in Gent.

De oorzaak voor het afzeggen voor Hong Kong is volgens prestatiemanager Jan van Veen - eindverantwoordelijk voor de baanwielrenners van de KNWU – het huidige coronabeleid ter plekke. Gecombineerd met de mogelijke risico’s op besmettingen.

‘’We hebben contact gehad met de autoriteiten in Hong Kong en met ons Ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit de ingewonnen informatie is gebleken dat de baanrenners daar in quarantaine moeten als ze in contact komen met iemand die (mogelijk) besmet is.  We zitten er in deze fase van de voorbereiding niet op te wachten dat renners veertien dagen op hun hotelkamer moeten verblijven. En willen uiteraard ook niet dat ze zelf een coronabesmetting oplopen.”

Prestatiemanager Jan van Veen

In plaats daarvan zal er volgende maand een alternatief dichter bij huis gezocht worden in een veilige setting met een beperkt aantal competitieve landen. Dit wordt een officiële wedstrijd maar uiteraard zonder publiek en volledig coronaproof. Er wordt momenteel een locatie gezocht voor die wedstrijd. Van Veen: “Met dit alternatief beperken we de risico’s. We hebben het afgelopen jaar meerdere van dit soort afwegingen moeten maken met het oog op een veilige route richting Tokyo. Aan die lijn willen we hiermee vasthouden."

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.