Wouter Bos verkozen tot nieuwe voorzitter KNWU

BREUKELEN/PAPENDAL, 4 oktober 2021 – Wouter Bos is tijdens een extra congres in Breukelen vandaag voor een termijn van vier jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van de KNWU. De voormalig politicus en minister volgt Marc van den Tweel op, die de overstap maakte naar het NOC*NSF en daar Gerard Dielessen opvolgt als algemeen directeur. Bos werd unaniem voor deze functie voorgedragen aan het congres door een vertrouwenscommissie, waarin alle geledingen van de KNWU zich vertegenwoordigd wisten. Er was vandaag geen tegenkandidaat, waardoor de benoeming van de nieuwe voorzitter relatief snel kon worden geformaliseerd.

Hoofdbestuursleden Marianne van Leeuwen en Robert Slippens waren nauw bij de benoemingsprocedure betrokken. Slippens: “Het is waardevol om te constateren dat de benoeming van Wouter Bos breed gedragen wordt binnen de KNWU. Na een zorgvuldige procedure bij het vinden van een geschikte kandidaat, kijken we uit naar de samenwerking met Wouter Bos. De wielersport is de laatste jaren zeer succesvol geweest, maar de KNWU kent ook de nodige uitdagingen om zowel op topsport- als op breedtesportniveau prominent te blijven acteren. En de verenigingen verdienen ook onze steun en aandacht. We zijn ervan overtuigd dat Wouter Bos gezien zijn grote ervaring en netwerk én zijn liefde voor de wielersport de persoon is die hierin een voortrekkersrol kan nemen.’’

Wouter Bos dankte de congresleden voor het in hem gestelde vertrouwen. ‘’Ik heb de KNWU de afgelopen periode leren kennen als een organisatie met veel gemotiveerde leden en vrijwilligers en een enorme passie. We hebben op dit moment een fantastische generatie aan de top staan die bijvoorbeeld in Tokyo voor enorm veel medailles zorgde. Aan ons nu de taak dat niveau vast te houden of zelfs te verbeteren. Dat betekent veel aandacht voor faciliteiten, jong talent, diversiteit en voor zowel de meer klassieke als meer recente takken van de wielersport. Elke wielrenner weet van vallen en opstaan en weer doorgaan. Ook een fanatieke vrije tijdfietser als ik zelf ben, kan daar een beetje in mee voelen. En bestuurlijk zal het vast niet anders gaan. Maar ik heb er veel zin in om mij in te zetten voor deze mooie sport en deze fantastische sporters, de uitdagingen zijn legio. Over drie jaar zijn er al weer Olympische Spelen. Daar gaan we nu al mee bezig. Had Joop Zoetemelk toch ongelijk: Parijs is niet ver maar komt razendsnel dichterbij!”

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.