Selectie WK E-Racing bekend

Adriaan Helmantel (Bondscoach) en Jasper Ockeloen (Assistent-Bondscoach) hebben de selectie voor het WK E-Racing rond. Het WK wordt op 26 februari 2022 via Zwift verreden op het Knickerbockersparcours in New York. De selectie moest op 21 december ingeleverd worden bij de UCI. 

Het is de tweede editie van het WK E-Racing en de eerste keer dat de KNWU met een officiële selectie aan de start staat. Volgens Helmantel is het een signaal dat de KNWU E-Racing serieus neemt. "Door de toegankelijkheid van de discipline is het een prachtige mix van breedtesport en (top)wedstrijdsport. Je kunt bijvoorbeeld als beginnend wielrenner zomaar met een wereldtopper aan de start staan van een E-wedstrijd, dat is op de weg natuurlijk niet zo snel mogelijk." Tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het WK afgelopen 17 december kon iedereen zich in de selectie fietsen.

Mannen

Bij de mannen hebben Pim van Diemen en Rick Ottema zich in de selectie gereden via de kwalificatiewedstrijd. Voor de overige twee plaatsen kwamen profwielrenners van andere disciplines in aanmerking. Helmantel: "Het programma op de weg is echter zo vol rond de periode van het WK met onder andere de Omloop het Nieuwsblad en de UAE Tour, dat dit voor de meeste renners en ploegen lastig te combineren is. Toch is er met Etienne van Empel nog een profwielrenner aan de selectie toegevoegd." Van Empel heeft op de weg meerdere jaren voor Roompot-Nederlandse Loterij gereden, de laatste jaren rijdt hij in Italiaanse dienst bij Vini Zabu. Afgelopen jaar reed hij onder andere de Giro d'Italia. Daarnaast heeft hij ook veel ervaring met E-racing en is daarmee een goede aanvulling op de selectie. De vierde plek voor de selectie is voor Antonie van Noppen, die derde werd tijdens de kwalificatiewedstrijd.

Vrouwen

Hoewel Nederland bij de vrouwen ook vier startplekken heeft gekregen van de UCI, doen er aan het WK in februari zes Nederlandse vrouwen mee. Loes Adegeest heeft zich namelijk rechtstreeks geplaatst door bij de beste vijf te eindigen tijdens de Continental Qualifier eind november. Daarnaast heeft de pas 18-jarige Maud Oudeman zich ook direct geplaatst voor het WK door de Zwift Academy te winnen. De andere vier vrouwen hebben zich geplaatst via de kwalificatiewedstrijd vorige week. "Deze vrouwen hebben deze kans optimaal benut. Voor een aantal geldt dat ze zich nu onverwacht hebben geplaatst voor het WK. Een perfect voorbeeld van het waarmaken van wielerdromen", laat Helmantel weten.

Kansen op WK

De bondscoach vindt het lastig om de kansen van de selectie in te schatten voor het WK. "De sport is nog volop in ontwikkeling en het niveau van de concurrentie is moeilijker in te schatten dan bij andere disciplines. We hebben een mooie, diverse selectie. Ik ben ervan overtuigd dat een aantal zeker met de besten mee kunnen doen." Assistent Bondscoach Ockeloen vult aan: "E-racing is echt wel een specialisme. De meeste renners uit de selectie hebben veel ervaring met E-racing en doen op het hoogste niveau mee aan internationale competities."

Selectie vrouwen

1. Loes Adegeest

2. Maud Oudeman

3. Linda Klein

4. Maaike van der Plas

5. Joanie Reitsma

6.Lieke van Zeelst

Selectie mannen

1. Etienne van Empel

2. Pim van Diemen

3. Rick Ottema

4. Antonie van Noppen

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar via telefoonnummer +31 6 12 40 80 15 of per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.