KNWU-selectie vrouwen, beloften en junioren voor WK Weg Wollongong

Bondscoach Loes Gunnewijk heeft haar selectie op papier voor het WK voor elite-vrouwen in Wollongong (Australië), waar van 18 tot en met 25 september de mondiale wegkampioenschappen plaats vinden. Inzet is om mee te strijden voor de gouden medailles op zowel de wegwedstrijd als in de tijdrit. De afgelopen vijf edities keerde Nederland bij de vrouwen telkens met minimaal één wereldtitel terug. Gunnewijk verwacht een wegwedstrijd die zowel klimmers als punchers kansen biedt. Ook de selecties voor de beloften-mannen, junior-vrouwen en junior-mannen zijn bekend.

Ellen van Dijk verdedigt op 18 september haar wereldtitel tijdrijden en ook voormalig wereldkampioene en huidig olympisch kampioene op dit onderdeel Annemiek van Vleuten en de runner-up van het recente NK Tijdrijden in Emmen Shirin van Anrooij komen uit in de rit tegen de klok. Volgens Gunnewijk heeft Nederland daarmee kanshebsters voor de wereldtitel tijdrijden in huis. ‘’Ellen en Annemiek hebben de afgelopen jaren getoond voor goud te kunnen gaan en dat is ook nu onze inzet. De geduchte concurrentie gaat zeker voor een felle strijd zorgen op deze discipline.’’

Vervolgens zijn Annemiek van Vleuten en Marianne Vos de speerpunten voor de wegwedstrijd . ‘’Het parcours van de wegwedstrijd is te zwaar voor de echte sprinters met circa 2600 hoogtemeters in totaal. In de eerste lus krijgen de rensters de Mount Keira voorgeschoteld, een klim van 8,5 kilometer. Vervolgens rijden zij zes keer het Wollongong City Circuit waar de Mount Pleasant in is opgenomen. Dat is een klim die lijkt op de Cauberg maar nog wat steiler is . Annemiek heeft op zowel klim- als lastige klassiekerparcoursen getoond voor de winst te kunnen gaan. Met Marianne Vos hebben we een troef voor de finale waarin de punchers meer naar voren kunnen komen. Hoewel er voor het eerst een beloftenwereldtitel te verdienen is, hebben we puur de elitetitel als inzet.  Op de tijdrit kan Shirin van Anrooij wel hoge ogen gooien in de categorie -23, maar in de wegwedstrijd heb ik puur gekeken naar de sterkst mogelijke groep, die we zeker nodig zullen hebben in een wedstrijd die naar verwachting lastig te controleren gaat zijn. We hebben een sterke groep rensters in huis en zeker ook kanshebsters om voor de wereldtitel te gaan.''

Dit zijn de geselecteerde rensters en renners:

Elite-vrouwen:

Tijdrit:

Ellen van Dijk

Annemiek van Vleuten

Shirin van Anrooij

 

Wegwedstrijd:

Annemiek van Vleuten

Marianne Vos

Demi Vollering

Floortje Mackaij

Ellen van Dijk

Riejanne Markus

Shirin van Anrooij

 

-23 Mannen:

Tijdrit:

Mick van Dijke

Axel van der Tuuk

 

Wegwedstrijd:

Mick van Dijke

Axel vd Tuuk

Tim van Dijke

Olav Kooij

Casper van Uden

Junior-mannen:

Tijdrit:

Sjors Lugthart

Mees Vlot

 

Wegwedstrijd:

Sjors Lugthart

Mees Vlot

Menno Huising

Max van der Meulen

Viego Tijssen

 

Junior-vrouwen:

Tijdrit:

Nienke Vinke

Anna van der Meiden

 

Wegwedstrijd:

Nienke Vinke 

Anna van der Meiden

Rosita Reijnhout 

Babette van der Wolf 

Mirre Knaven 

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.