Vliegende start Nederlandse ploeg: AGU ontwikkelt nieuwe tijdritpakken en wielerkleding voor WK in Wollongong

AGU werkt komende jaren intensief samen met KNWU, NOC*NSF en TU Delft voor allersnelste pakken

Alkmaar, 16 september 2022 - De Nederlandse ploeg kan vliegend van start tijdens het WK wegwielrennen in Wollongong (Australië). AGU heeft speciaal voor het WK nieuwe snelle pakken voor de tijdrit en wegwedstrijd ontwikkeld. De ervaring en kennis die AGU als partner van de wieler- en schaatsploeg van Team Jumbo-Visma heeft opgedaan, wordt nu ingezet om bij te dragen aan de resultaten van Nederlandse talenten en kampioenen zoals Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk, Riejanne Markus, Shirin van Anrooij, Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle en Bauke Mollema.

Topsport

De KNWU is één van de bonden die onder TeamNL valt. De NOC*NSF wil hiermee bij de beste tien topsportlanden van de wereld horen. Daarbij zijn de beste materialen een essentieel onderdeel. Dat geeft de atleten vertrouwen en kan het verschil maken tussen winst en verlies, zeker in de wielersport. Met de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs in het vooruitzicht werkt AGU intensief samen met de KNWU, NOC*NSF, TU Delft en de sporters om hen te voorzien van de allerbeste kleding.In Nederland kan Team Jumbo-Visma door kledingpartner AGU al langer rekenen op de meest technische en innovatieve outfits van het peloton. Daar komt nu dus ook de nationale selectie van de KNWU bij. Het laatste jaar zijn door de vernieuwde nauwe samenwerking met de schaatsploeg en de TU Eindhoven verdere stappen gezet in de innovatie van de kleding. Door de expertise uit de schaatssport toe te passen op de wielersport, komt AGU met een tijdritpak voor het WK dat volgens recente windtunneltesten seconden sneller is dan eerdere tijdritpakken*.

Unieke eigenschappen

De allerlaatste verbeteringen in het tijdritpak van AGU komen grotendeels uit de schaatssport. Door in samenwerking met producent Sportconfex de technische eigenschappen en materialen toe te passen die daar al langer gebruikt worden, komt AGU tot een supersnel tijdritpak dat onder andere Bauke Mollema, Daan Hoole en Ellen van Dijk moet helpen tijdens de tijdritkilometers in Australië. Het pak is opgebouwd uit verschillende stoffen met elk hun specifieke eigenschappen waar ruwheid één van de bepalende factoren is. 

Koos Moerenhout, Bondscoach Wegwielrennen Elite mannen: “Tijdens het EK in München hebben we voor het eerst met de nieuwe kleding van AGU gereden, dat is de renners goed bevallen. We hopen nu een extra voordeel te creëren ten opzichte van de concurrentie door de nieuwste innovaties toe te passen in de tijdritpakken en road suits voor dit WK."

De renners die aan de start staan in Wollongong krijgen een op maat gemaakt pak, specifiek aangepast en in de windtunnel getest. Daarbij wordt de ideale ruwheid nauwkeurig berekend. Per diameter cilinder wordt bepaald welke ruwheid het meest geschikt is. Dat is de reden dat de pakken uit heel veel stoffen worden samengesteld die qua structuur enorm van elkaar verschillen.

Björn Jeurissen, CEO van AGU: “Aerodynamica is bepalend in het fietsen geworden. Dat we nu de Nederlandse selecties ook kunnen laten profiteren van onze jarenlange ervaring, kan het verschil gaan maken op belangrijke momenten zoals het WK. We kijken er dan ook naar uit om de komende jaren intensief samen te werken om het fietsen in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.”

* Verschil op basis van windtunneltesten uitgevoerd door TU Eindhoven en berekeningen met het vermogensmodel van Martin et al. (1998)

NOOT VOOR REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Meer informatie nodig over de samenwerking met de KNWU, beeldmateriaal of ontvang je graag samples? Neem dan contact op met:

Ovide Agency (PR-bureau)

+31 (0) 6 2856 0293

 

Over AGU

AGU stimuleert al ruim 50 jaar iedereen om meer te fietsen. Het is datgene waar we bij AGU iedere dag aan werken. We zijn een merk met stevige Nederlandse roots en daarmee zit fietsen in ons bloed. Door middel van een uitgebreide lijn fietskleding, accessoires, regenkleding, fietstassen en teamwear willen we alle fietsers de middelen bieden om het hele jaar door te genieten op het zadel. Op elke afstand, in alle condities, over alle wegen en op elke fiets. Met in de hoofdrol al die helden voor wie we er zijn; de fietsers. 

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.


berichten