KNWU-selectie voor WK Baan bekend

PAPENDAL, 5 oktober 2022 - De Bondscoaches René Wolff (sprintonderdelen) en Nick Stöpler (duuronderdelen) hebben hun selecties bekend gemaakt voor het wereldkampioenschap op de baan, dat van 12 tot en met 16 oktober wordt verreden op de wielerbaan van het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Nederland presteerde de afgelopen edities van het WK Baan sterk en de coaches verwachten dat hun renners deze lijn door kunnen trekken in Frankrijk.

René Wolff zag de Nederlandse sprinters de afgelopen jaren soms alle sprintonderdelen bij de mannen winnen en realiseert zich dat de lat hoog ligt. ‘’Ik zal er niet omheen draaien, de mannen gaan ervoor om hun titel op de teamsprint te prolongeren. We maken daar zeker ook kans op. Met de Fransen die hard gewerkt hebben om er voor eigen publiek te staan en de Australiërs is de concurrentie stevig en het wordt zeker niet gemakkelijk. De lat ligt hoog, maar een beetje uitdaging is ook fijn. Bij de vrouwen hebben we op de teamsprint kansen op een medaille, dat willen we ook proberen te realiseren. Het is ook nu een ambitie om bij de mannen de individuele onderdelen te winnen, ons team staat er sterk voor. We hebben alle kansen om voor de medailles en ook voor de titels te strijden op alle onderdelen. Bij de vrouwen hebben we op de keirin en sprint zeker ook ambities. Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben hun sporen verdiend in het verleden en de jonge rensters zijn ook niet te onderschatten. Steffie van der Peet heeft dit seizoen al regelmatig de finales gehaald van het keirintoernooi om een voorbeeld te noemen. We staan er goed voor en reizen met ambitie af naar Frankrijk.’’

Ook Nick Stöpler heeft ambities bij zijn eerste WK als bondscoach op de duuronderdelen. ‘’We denken op een aantal onderdelen om de medailles mee te doen, maar de focus ligt vooral op het proces en hetgeen gedaan dient te worden om op de lange termijn en straks op de Spelen van Parijs (2024) succesvol te kunnen zijn als land. Dit wereldkampioenschap – dat nog niet meetelt voor de olympische ranking – geeft ons ook de optie om de capaciteiten van talentvolle renners uit te testen. Zoals we bijvoorbeeld doen door Vincent Hoppezak – die al sterk presteerde op andere onderdelen – nu op het omnium in te zetten waar hij zomaar kan verrassen. Bij de mannen zie ik over de hele breedte medaillekansen. We hebben ernaartoe gewerkt dat het duo Jan Willem van Schip en Yoeri Havik op de koppelkoers weer hun oude gezamenlijke niveau kan halen en ik ben ook benieuwd naar Yoeri op de puntenkoers. Met Philip Heijnen gaan we een talentvolle renner in actie gaan zien in de afvalkoers. Roy Eefting is in goeden doen en we hopen dat hij na medailles in het verleden nu voor de wereldtitel kan gaan. Bij de vrouwen is Maike van der Duin een kanshebster op de scratch en hopen we met haar op een mooi resultaat op het omnium te realiseren. En Mylene de Zoete kan zich hopelijk opnieuw mengen in de strijd om de medailles op de afvalrace na haar bronzen plak op het EK. Verder ben ik vooral benieuwd naar hoe de talentvolle jonge vrouwen het gaan doen, bijvoorbeeld op de koppelkoers en puntenkoers. Voor de ploegachtervolging willen we sneller zijn dan op het EK en de opwaartse trend doorzetten. Wat vooral belangrijk is, is dat de uitslagen en het gedane werk perspectief biedt voor de komende jaren.’’

SPRINTONDERDELEN:

Mannen:

Teamsprint

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Tijmen van Loon (reserve)

Sprint

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee

Keirin

Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Tijmen van Loon

Kilometer

Jeffrey Hoogland

Vrouwen

Teamsprint:

Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx, Hetty van de Wouw, Steffie van der Peet

Sprint

Hetty van de Wouw, Laurine van Riessen K

Keirin

Shanne Braspenincx, Steffie van der Peet

500 meter Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw

DUURONDERDELEN:

Mannen

Omnium: Vincent Hoppezak

Koppelkoers:

Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip

Scratch:

Roy Eefting

Afvalkoers:

Philip Heijnen

Puntenkoers: Yoeri Havik

Vrouwen:

Ploegenachtervolging:

Amber van der Hulst, Maike van der Duin, Daniek Hengeveld, Marit Raaijmakers en Mylene de Zoete

Omnium:

Maike van der Duin

Koppelkoers:

Marit Raaijmakers en Maike van der Duin

Scratch:

Maike van der Duin

Puntenkoers:

Daniek Hengeveld

Individuele achtervolging:

Daniek Hengeveld

Afvalrace:

Mylene de Zoete

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.