Adriaan Helmantel stopt als bondscoach bij de KNWU

Adriaan Helmantel heeft besloten om na vijf jaar te stoppen als bondscoach bij de KNWU. Helmantel was bondscoach wegwielrennen voor de junioren en U23 mannen, daarnaast was hij tot en met de Spelen van Tokyo actief als bondscoach Baanwielrennen duur. De voormalig wielrenner heeft een nieuwe uitdaging gevonden.

Adriaan Helmantel was actief als bondscoach wegwielrennen voor de junioren en U23. Tot en met de Spelen van Tokyo was Helmantel bondscoach baanwielrennen voor de duuronderdelen. “Mijn eerste jaar was er gelijk een met hoogte- en dieptepunten. Tijdens het WK Wegwielrennen kwam Nils Eekhoff als eerste over de streep, na een mooie koers van de ploeg en Nils. Maar Nils is nooit gehuldigd als wereldkampioen, een halfuur later was hij de titel kwijt. Dat was echt een WK met mixed feelings.”

Als bondscoach van de duurselectie op de baan coachte Helmantel de sporters naar wereldtitels en podiumplaatsen. “Ook op de baan hebben we mooie dingen bereikt. Daar heb ik ook veel plezier van gehad. Met als afsluiter de Olympische Spelen in Tokyo, waar Kirsten Wild naar het brons reed op het omnium. Ik heb tijdens de wedstrijden, maar ook buiten de koers, mooie momenten beleeft met alle sporters.”

Helmantel is nog tot en met het Europees Kampioenschap Wegwielrennen in Drenthe actief als bondscoach. “Ik kijk er naar uit om deze periode bij de KNWU af te sluiten met een EK in eigen land, en tegenwoordig ook mijn thuisprovincie en -gemeente. Dat wordt een mooi moment. Ik kijk uit naar een nieuwe uitdaging, daar wordt binnenkort meer over bekend.”

Technisch Directeur Wilbert Broekhuizen is dankbaar voor de periode van Helmantel bij de KNWU: “In het opleiden van talenten speelde Adriaan de afgelopen periode een belangrijke rol. Het is jammer om hem na vele jaren, en met mooie resultaten, te zien vertrekken. Graag wil ik Adriaan bedanken voor de samenwerking. Ik wens hem veel succes bij zijn nieuwe uitdaging.”

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.