Sportarts Mannes Naeff nieuwe bondsarts KNWU

Vanaf 1 december 2023 is Mannes Naeff de nieuwe bondsarts van de KNWU. Mannes is geen onbekende binnen de wielersport: zo was hij onderdeel van het medische team van de KNWU dat de baansprintploeg naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo begeleidde en was hij bij Team DSM actief als sportarts.

Naast zijn nieuwe functie als bondsarts zal Mannes actief blijven als sportarts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat bekend staat als hét ziekenhuis voor voeding, bewegen en slaap. Binnen het expertisecentrum Sports Valley begeleidt het ziekenhuis al decennialang sporters en topsporters. “Ons doel is om iedereen zo gezond mogelijk te laten sporten. Dat doen we tijdens de begeleiding van sporters bijvoorbeeld door de grenzen op te zoeken van hun belastbaarheid”, aldus Mannes.

Topsport als ‘voorbeeld’ voor reguliere gezondheidszorg

Vanuit deze werkzaamheden zal Mannes niet alleen de nodige kennis en expertise mee kunnen nemen en in kunnen zetten voor de topsporters van de KNWU, ook het maatschappelijk belang van sport en bewegen kan op deze manier extra benadrukt worden. Daarnaast is er een wederkerige werking en leert het ziekenhuis van de topsport. “Dit lijken misschien twee verschillende werelden, maar van de kennis van de topsporters in de wielersport leren we veel. Deze kennis is dan weer heel nuttig om in te zetten bij patiënten met chronische aandoeningen, omdat daar ook onderwerpen als belastbaarheid, het opsporen van risicofactoren en het verbeteren van de gezondheid een rol spelen.”

Wilbert Broekhuizen, Technisch Directeur van de KNWU, is verheugd over de aanstelling van Mannes. “We kennen Mannes natuurlijk al van zijn tijd als sportarts van de succesvolle baansprintploeg. Het is voor ons een prettig om zijn deskundigheid nu KNWU-breed in te kunnen zetten. Daarnaast is het erg goed om op deze manier ook een steentje bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de reguliere gezondheidszorg. Namens de KNWU kijken we uit naar een mooie samenwerking.” 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie neemt u contact op met de afdeling communicatie en marketing van Ziekenhuis Gelderse Vallei: Tel. (0318) 43 57 46.

Fotobijschrift: Sportarts Mannes Naeff nieuwe bondsarts KNWU (foto Ernst-Jan Brouwer).

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.