KNWU-selectie voor EK Baan Apeldoorn

De bondscoaches Mehdi Kordi (sprint en Nick Stöpler (duuronderdelen) hebben de selectie bekend  gemaakt voor  het Europees Kampioenschap Baanwielrennen in Apeldoorn (10-14 januari). De Nederlandse baanrenners zijn gebrand op mooie resultaten op dit laatste grote internationale toernooi voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.  Op  hun thuisbaan weten ze zich gesteund door het Nederlandse publiek.

 

Mehdi Kordi trekt met vertrouwen naar de continentale titelstrijd met de sprintmannen en – vrouwen. ‘’We zijn er klaar voor en  hebben er vertrouwen in dat we er alles aan  gedaan hebben om goed voor de dag te komen. Ik ben ervan overtuigd dat het thuisvoordeel een extra motivatie kan zijn voor de renners. Bij de mannen  gebruiken we de teamsprint als kwalificatiemoment voor Parijs 2024. Daarom selecteerden we vier renners en komen we met twee verschillende samenstellingen aan de startlijn. Tijmen van Loon en Daan Kool krijgen bovendien de  gelegenheid om zich op de kilometer te tonen, zodat we een nieuwe  generatie de kans  geven op dit belangrijke toernooi. Bij de vrouwen  geldt dat voor Kim Kalee op de 500 meter. We missen daar Shanne Braspennincx, die terugkomt van een blessure en nog niet voldoende fit is om deel te nemen.  We starten nu met een jong en ambitieus team en zijn er klaar voor om ons met de top te meten, zoals we dat bij de mannen al langer doen. Ik plak vooraf  geen klassering op dit optreden van onze sprinters, we zullen sterke teams treffen die allemaal klaar zijn voor dit belangrijke jaar. Maar we willen zeker een  goede indruk maken voor eigen publiek en hebben er vertrouwen in dat dit lukt.’’ 

Duuronderdelen

Nick Stöpler vindt het komende EK vooral een mooie kans voor de Nederlandse duurrenners om hun kwaliteiten te tonen. Met veel verschillende renners gaat de duurselectie op zoek naar medailles en andere topklassseringen. ‘’Ik denk dat we met Jan Willem van Yoeri Havik in hun regenboogtruien in de koppelkoers een heel bijzonder moment hebben voor eigen publiek, waar we van moeten genieten. Zij zullen er zeker op gebrand zijn zich te tonen en hebben met de status van wereldkampioenen ook nu kansen op eremetaal. Die kansen dicht ik zeker ook Philip Heijnen in de afvalkoers en Roy Eefting op de scratch toe, zij lieten al zien medailles te kunnen halen op een groot toernooi. Vincent Hoppezak imponeerde vorig jaar op het WK met een vijfde stek op het  omnium en ik zie hem ook nu voor die topklasseringen meedoen. Met Yanne Dorenbos hebben we een talent in huis die ik de komende jaren tot mooie prestaties in staat acht. Dit is zijn eerste wedstrijd op dit niveau en ik hoop dat hij dat al kan tonen, al mag je als debutant ook fouten maken. Bij de vrouwen zijn we door de blessure van Maike van der Duin wat onthoofd, zij was immers de medailletroef bij vorige toernooien. Met Marit Raaijmakers hebben we een sterke baanrenster aan de start die in de puntenkoers om de medailles kan strijden en op het omnium hopelijk om een top 5-klassering meedoet. De koppelkoers rijdt ze samen met of Lisa van Belle of Babette van der Wolf, twee rensters die ook een kans krijgen zich te tonen op een internationaal podium. Ik denk dat we met z’n allen vooral moeten genieten van de kans te mogen schitteren op dit toernooi voor eigen publiek en ik heb er vertrouwen in dat onze sporters laten zien nu of in de toekomst tot mooie dingen in staat te zijn.’’

Selecties:

Sprint mannen

Teamsprint: Roy van de Berg, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Tijmen van Loon

Sprint: Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

Keirin: Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland

Kilometer: Daan Kool en Tijmen van Loon

 

Sprint vrouwen

Teamsprint: Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet

Sprint: Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet

Keirin: Hetty  van de Wouw en Steffie van de Peet

500 meter: Kyra Lamberink en Kimberly Kalee

 

Duur mannen

Madison: Jan Willem van Schip & Yoeri Havik

Omnium: Vincent Hoppezak

Afvalkoers: Philip Heijnen

Scratch: Roy Eefting

Puntenkoers: Yanne Dorenbos

 

Duur vrouwen

Madison: Marit Raaijmakers & Babette van der Wolf OF Lisa van Belle  

Omnium: Marit Raaijmakers

Afvalkoers: Babette van der Wolf

Scratch: Lisa van Belle

Puntenkoers: Marit Raaijmakers

 

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.