Tom Veelers wordt bondscoach beloften weg

PAPENDAL, 12 januari 2024 - De KNWU heeft Tom Veelers benoemd tot nieuwe bondscoach voor de beloften op de weg. De Twentse oud-prof neemt de taken over van Adriaan Helmantel voor wie hij de afgelopen jaren al enkele keren waarnam. Veelers zal zijn kennis en ervaring mede inzetten in bredeontwikkeling van de talentherkenning en doorstroming.

Veelers was zelf negen jaar beroepsrenner nadat hij in de jongeren categorieën winnaar werd van onder meer Olympia’s Tour en Parijs-Roubaix. Ook won hij enkele ritten in Aziatische rittenkoersen. Maar de 39-jarige Tukker was vooral een renner die andere renners liet winnen bij onder meer Skil-Shimano en Team Sunweb, coureurs als Marcel Kittel en Tom Dumoulin. Veelers doorliep als renner alle categorieën bij zijn club OWC, was een vaste waarde in de nationale selecties en reed later alle klassiekers en grote ronden als prof. Ook was hij enkele seizoenen ploegleider/ coach. Nu zal hij zijn ervaring overbrengen op een nieuwe generatie via de rol van bondcoach bij de KNWU.

En dus kijkt Veelers uit naar zijn werkzaamheden bij de KNWU. ‘’Voordeel voor mij is dat ik weet hoe het speelveld eruitziet omdat ik eerder voor de KNWU met jonge renners op pad ging, in onder meer de Tour de l’Avenir. Maar ik zal nu een grotere verantwoordelijkheid voor het programma dragen. Het spreekt me aan om mijn ervaring te mogen delen, maar ook om iets voor de sport te blijven betekenen door renners wegwijs te maken richting het profpeloton. Bij de beloften mag je nog wat meer onbevangen koersen en ik hoop ook over te brengen hoe bevoorrecht je bent als je in deze sport dit vak mag uitoefenen. Zelf kijk ik met plezier terug op mijn tijd als belofte en ook op de wijze lessen die ik kreeg als renner in nationale selecties. Ik hoop nu mijn steentje te kunnen bijdragen om die passie voor het vak wielrenner over te brengen.’’

Technisch directeur Wilbert Broekhuizen van de KNWU is blij met Tom Veelers een sterke invulling te kunnen geven aan de opengevallen functie van bondscoach voor de beloften. ‘’Tom heeft voor ons het ideale profiel. Hij heeft zelf als jonge sporters bij de vereniging de weg naar boven bewandeld en is via de nationale selectie prof geworden. Tom kent als geen ander deze profwereld in de wielersport en is na zijn actieve loopbaan coach in de WordTour geweest. Daarnaast heeft hij al een aantal keer met Adriaan Helmantel meegedraaid en kent onze werkwijze. Samen hebben we een route uitgestippeld om ons U23 mannen zo goed mogelijk gefaciliteerd aan de kampioenschappen te laten beginnen.’’

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.