Shanne Braspennincx zet punt achter sportieve carrière

Shanne Braspennincx stopt per direct met baanwielrennen. Dat heeft de 32-jarige baansprintster laten weten. Na 11 jaar als topsportster actief te zijn geweest, is tijd voor iets anders. “Goud op de keirin in Tokyo is de kroon op mijn carrière.”

Braspennincx blikt terug op de afgelopen periode. “Na mijn gouden medaille op de keirin in Tokyo was er weinig tijd om te reflecteren. Na de Spelen stonden het EK, het WK en de Track Champions League alweer op het programma. Daarnaast heb ik ook samen met Jeffrey een huis gekocht en verbouwd en was ik bezig met het behalen van mijn master Managementwetenschappen. Ik reed bij trainingen en wedstrijden wel snelle tijden, maar had er minder plezier in.”

De baanwielrenster kijkt tevreden terug op haar loopbaan. “Die gouden medaille van Tokyo is natuurlijk het meest tastbaar. Maar daarnaast kijk ik met een tevreden gevoel terug op alle momenten die ik samen met het team heb beleefd. De trainingen en wedstrijden. Steeds het beste uit jezelf willen halen, dat maakt het een mooie reis is geweest. Echt een fantastisch avontuur.”

Het besluit op te stoppen ging niet over één nacht ijs. “De afgelopen maanden heb ik van de KNWU de ruimte gekregen om goed te reflecteren. Ik merkte dat ik minder interne motivatie heb om die snelle tijden te rijden.” Nu ze besloten heeft om te stoppen kan ze verder kijken. “Ik weet nog niet wat ik nu ga doen, maar ik wil eerst deze deur sluiten, voordat ik aan een nieuw hoofdstuk ga beginnen. Ik laat het de komende periode op mij af komen.”

Wilbert Broekhuizen, Technisch Directeur van de KNWU: “Ik wil Shanne bedanken voor de prachtige jaren topsport met als absolute hoogtepunt een prachtige gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokyo! We wensen Shanne alle goeds voor de toekomst.”

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.