BMX’er Niek Kimmann moet verstek laten gaan op de Spelen

Arnhem, 21 juni 2024 – Na uitgebreid medisch onderzoek is er een ontstoken hartspier bij Niek Kimmann geconstateerd, waardoor hij noodgedwongen de Olympische Spelen aan zich voorbij moet laten gaan.

Meervoudig wereldkampioen Niek Kimmann zal niet aan de start verschijnen van de BMX-race tijdens de Olympische Spelen in Parijs om zijn titel te verdedigen. Na overleg met de medische staf van de KNWU en TeamNL is besloten dat het op dit moment voor Kimmann onmogelijk is om op verantwoorde wijze deel te nemen aan de Olympische Spelen.

Vanzelfsprekend is dit een bittere pil voor Niek: “Ik heb al een tijdje last van klachten en heb na het WK een uitgebreid onderzoek ondergaan. Daar is aan het licht gekomen dat mijn hartspier is ontstoken. De artsen achten het niet verantwoord om op dit moment deel te nemen,” aldus Kimmann. “Ik had mijn titel uit Tokyo natuurlijk heel graag willen verdedigen maar mijn gezondheid gaat voor.” Kimmann zal de komende tijd nader onderzoek ondergaan. Volgens de medische staf is de kans op genezing groot en kan hij na volledig herstel zijn sportieve carrière voortzetten. “Ik wil mijn vriendin, familie, vrienden, coaches en sponsoren bedanken voor hun support de afgelopen cyclus en ga nu de tijd nemen om samen met hen dit verder een plek te geven en aan mijn herstel te werken.”

Voor Technisch Directeur KNWU Wilbert Broekhuizen is de afwezigheid van Kimmann een grote aderlating: “Niek is een atleet met een ongekende staat van dienst en ik denk dat ik voor veel mensen spreek dat we er echt naar uitkeken om hem tijdens de Spelen in actie te zien. Hij is de regerend Olympisch kampioen en met zijn dubbele wereldbeker winst en zilver op het WK van afgelopen maand leek hij goed op weg zijn titel met ambitie in Parijs te verdedigen. Gezondheid gaat te allen tijde voor en gezien de diagnose is dit de enige juiste keuze. Voor Niek moet dit een enorm moeilijke tijd zijn. We leven mee en supporten waar we kunnen.”

Ook Chef de Mission Pieter van den Hoogenband betreurt uiteraard de afwezigheid van de BMX’er. “Vooropgesteld is het natuurlijk vooral voor Niek verschrikkelijk. Gelukkig is er goede kans op volledig herstel. Als TeamNL zullen we er alles aan doen om hem daarin te steunen. We zullen hem zeker missen. Niek is een geweldige sportman die ook op vele andere vlakken erg geliefd is binnen TeamNL. Een voorbeeld voor velen. Naast zijn gouden medaille in Tokyo herinner ik me vooral het grootse gebaar van hem dat hij zijn shirt aan de official schonk die door onvoorzichtigheid een val veroorzaakte waarbij ze beiden gewond raakten. Later hebben ze elkaar in de USA ontmoet en het samen in goede orde afgesloten, dat zegt heel veel over Niek’” aldus de Chef de Mission.

Reserve Dave van der Burg zal nu de BMX race rijden op 1 en 2 augustus naast Jaymio Brink.

NOOT VOOR DE REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Niek Kimmann heeft aangegeven voorlopig geen nadere reactie te geven. We vragen uw begrip voor dit standpunt.

Contact KNWU
Judith Nissen (Communicatie & PR) via pers@knwu.nl.

Contact Niek Kimmann

House of Sports, Max van der Ven - 06 23 47 94 84 - max@houseofsports.nl.


Contact TeamNL
John van Vliet (Persvoorlichter) - 06 51 41 06 63 -  john.vanvliet@nocnsf.nl.


Social media Niek Kimmann
@niekkimmann/

Download PDF
Download PDF
Over KNWU

De afdeling Communicatie voorziet media van informatie en behandelt verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal. De afdeling Communicatie is bereikbaar per e-mail via pers@knwu.nl.

KNWU
De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is opgericht op 26 januari 1928. De KNWU is de overkoepelende sportbond van en voor de wielersport in Nederland. Wij zijn er voor iedereen met een wielerdroom. De KNWU is er niet alleen voor de top- en wedstrijdsport. Wij zijn er voor alle fietsers die beter willen (leren) fietsen. Onder auspiciën van de KNWU worden er jaarlijks honderden wielerwedstrijden en diverse evenementen voor prestatieve fietsers georganiseerd.